Manfred Weber: A jogállami vita vezetett a szakításhoz Orbánnal

Az Európai Néppárt frakcióvezetőjét nem érdekelték a személyeskedések, de a jogállamisági mechanizmus miatt beígért költségvetési vétó mindent eldöntött.

2021. március 7., 12:45

Szerző:

Az Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber úgy érzi, elment a legvégsőkig, hogy bent tartsa a Fideszt a pártcsaládban, és mindig a feszültségek enyhítésén dolgozott. Ennek ellenére a legfőbb kérdésekben nem sikerült közös nevezőre jutniuk - mondta az osztrák Profil című lapnak Manfred Weber. A cikket a hvg nyomán a 444 szemlézte. Az írásból kiderült, hogy Weber sajnálja, hogy távozik a magyar kormánypárt a frakcióból. Mint mondta, egyáltalán nem könnyebbült meg a döntés után, hiszen

„(...) nemcsak a Fideszt veszítjük el, hanem a jó munkát végző kollégákat is, akikkel évek óta jó kapcsolat alakult ki. Az elmúlt években a Fidesz képviselői 80 százalékban együtt szavaztak a néppárti frakcióval az Európai Parlamentben.”

Kiemelte, ennek ellenére az alapkérdésekben nem tudtak közös nevezőre jutni.

„Nem arról van szó, hogy a szigorú külső határvédelemben, vagy a koronavírus-válság után a gazdasági újranyitásban ne értettünk volna egyet. Hanem a jogállamiságról és az alapvető értékeinkről van szó, például az EPP keresztény emberképéről. Ez volt az alapvető probléma” - fogalmazott Weber.

Weber hangsúlyozta, hogy nem Deutsch Tamás „gestapós és sztálinos” beszólása volt az utolsó csepp a pohárban. A szakítás akkor dőlt el, mikor a magyar miniszterelnök belengette az uniós költségvetés vétóját a jogállamisági mechanizmus miatt. 

„Amikor láttuk, hogy Orbán készen áll megvétózni a teljes uniós költségvetést, világossá vált, hogy az alapvető vitás kérdéseket már nem lehet orvosolni. A jogállamisági mechanizmus az EU koronaékszere, történelmi változást jelent. Azok, akik nem garantálják a független igazságszolgáltatást, vagy akik nem garantálják a média szabadságát, nem részesülhetnek uniós forrásokból” - mondta Weber az interjúban.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda | Szecsődi Balázs)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.