Majomhimlő–elharapóztak a majomgyilkosságok

Az információhiány gyakran tragikus eseményekhez vezet. 

2022. augusztus 9., 19:44

Szerző:

Sajnálatosak a majmokat ért támadások Brazíliában – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője kedden Genfben a majomhimlő-járvánnyal összefüggésben.

Margaret Harris genfi sajtótájékoztatóján kijelentette: a világban jelenleg terjedő, majomhimlő nevű betegség nem hozható kapcsolatba a majmokkal, emberről emberre terjed.

A szóvivő azokra a hírekre reagált, melyek szerint Brazíliában csak az utóbbi egy hétben tucatnyi majmot ért támadás Sao Paolo állam nemzeti parkjaiban, és több brazil városban is.

Gyilkolni kezdték a majmokat

Az állatokat megmérgezték vagy kövekkel dobálták meg, komoly sérüléseket okozva. Harris megerősítette: a betegséget hordozó vírus ugyan állatról emberre is terjedhet, de a jelenlegi terjedése a világban az emberek egymás közötti testi érintkezésével történik. Egyúttal óva intett a megfertőződött személyek megbélyegzésétől vagy hátrányos megkülönböztetésétől.
 

A majomhimlő nevű betegséget 1958-ban fedezték fel Dániában és nevét valóban arról kapta, hogy majmokban mutatták ki először a vírus jelenlétét. Az a tény azonban kevésbé ismert, hogy a vírust később más állatfajok, köztük főleg rágcsálók szervezetében is kimutatták, és az első ember csak 1970-ben fertőződött meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A szóvivő végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a főbb tünetek - láz, izomfájdalom, gyengeség - észlelése esetén nem eltitkolni kell a betegséget, hanem haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Brazíliában eddig 1700 fertőzést és egy halálesetet, a világban pedig 28 ezer fertőzést és 12 halálesetet jegyeztek fel a majomhimlővel összefüggésben.

(Fotó: Nagaoki Mami/Jomiuru Sinbun/AFP)