Majomhimlő: van ahol már karantént vezetnek be

Belgium lett az első ország, amely 21 napos kötelező karantént vezetett be a majomhimlős betegek számára, miután az elmúlt héten négy megbetegedést jelentettek.

2022. május 22., 19:11

Szerző:

A belga egészségügyi hatóságok pénteken hozták meg a döntést a belga média szerint. A majomhimlővel kapcsolatba került betegeknek nem kell önizolálódniuk, de továbbra is ébernek kell lenniük, különösen akkor, ha veszélyeztetett emberekkel kerülnek kapcsolatba – írja a Politico.

A majomhimlő a himlővel azonos családba tartozó betegség, tünetei közé tartozik a jellegzetes, dudoros kiütés, a láz, az izomfájdalom és a fejfájás. A majomhimlő kevésbé halálos, mint a himlő, a halálozási arány 4 százalék alatti, de a szakértők aggódnak a betegség szokatlan terjedése miatt Afrikán kívül, ahol általában elterjedt.

Az Egészségügyi Világszervezet szombaton arról számolt be, hogy 12 különböző országban 92 megerősített esetet regisztráltak, 28 gyanús esetet pedig vizsgálnak. A majomhimlős eseteket megerősítették Nagy-Britanniában, Portugáliában, Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)