Hajtóvadászat Robert Card ellen – Tizennyolcra emelkedett a tömeggyilkosság áldozatainak száma

Tizennyolc halálos áldozata és 13 sebesültje van a szerda esti lövöldözésnek a Maine állambeli Lewistonban – jelentette be az állam kormányzója a helyi idő szerint csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Janet Mills mindenkit arra kért, hogy segítse a hatóságokat a menekülő tettes, Robert Card elfogásában.

2023. október 26., 19:31

Szerző:

A rendőrség a kutatás érdekében több települést lezárt, és a lakosság biztonsága érdekben elrendelte, hogy mindenki maradjon otthon; az iskolák is zárva tartanak.

William Ross, Maine állam rendőrségének képviseletében elmondta, hogy az első bejelentés kevéssel este 7 óra előtt érkezett a hatósághoz a lövöldözésről. Hozzátette, hogy 15 ember a két helyszínen halt meg, hárman a kórházban.

David St. Pierre Lewiston város rendőrfőnöke türelmet, óvatosságot és együttműködést kért a lakosságtól, valamint közölte, hogy minden erőforrás rendelkezésre áll a felfegyverzett tettes felkutatásához.

A lövöldöző kézre kerítésében több száz nyomozó vesz részt, a helyi, állami és szövetségi hatóságokat is mozgósították, különleges egységek is a helyszínre érkeztek, valamint az FBI emberei.

A rendőrség egyértelműen azonosította az elkövetőt a 40 éves Robert Cardot, aki képzett lőfegyveroktató, tartalékos katona, a feltételezések szerint rendőrségi adóvevővel rendelkezik, és nyomon követi a hatóságok mozgását. A hírek szerint a férfi mentális problémákkal küzdött, de cselekményének indítéka egyelőre nem világos. A 36 ezres Lewiston városban két helyszínen nyitott tüzet szerda este, egy bowling-teremnél, valamint egy étteremnél.

Janet Mills demokrata kormányzó arról is beszámolt, hogy többször beszélt Joe Biden elnökkel, illetve az adminisztráció tagjaival, akik minden szövetségi erőforrást megígértek. 

Az elnök utasítására és az áldozatok emlékére az Egyesült Államok középületein a következő öt napban félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.

(Kiemelt képünk: Rendőrségi jelenlét a Schemengees bárnál, ahol tegnap tömeges lövöldözés történt a Maine állambeli Lewistonban 2023. október 26-án. Nagyszabású hajtóvadászat indult október 26-án egy fegyveres után, aki egy helyi tisztviselő szerint legalább 22 embert megölt és több tucatnyit megsebesített. Fotó: Joseph Prezioso / AFP)

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.