Magyarország megint felrúgta az európai egyezséget, hogy Kínának udvaroljon

Most Kína-ügyben. Heiko Maas német külügyminiszter szerint érthetetlen, de könnyű kitalálni, miért van ez így, és ha kell, az EU-tagországok Magyarország nélkül is kiadják nyilatkozatot.

2021. május 11., 14:41

Szerző:

Teljességgel érthetetlennek nevezte Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn, az uniós külügyminiszterek ülése után, hogy a magyar kormány blokkolja a kínai vezetést jogsértések miatt elítélő határozat elfogadását – írja a hvg.hu a Politico értesülésére hivatkozva.. Az EU április közepe óta akar elfogadni egy olyan határozatot, amely elítéli Kínát a demokratikus jogok megsértése és az ellenzékiek Hongkongban való önkényes letartóztatása miatt. A közös európai kiállítást azonban Magyarország már hetek óta blokkolja.

Nem ez az első alkalom, hogy Magyarország szakított az egységgel, amikor Kína ügyéről volt szó – nyilatkozott Maas a külügyminiszterek legutóbbi, hétfői ülése után. Mint hozzátette: mindenki maga is kitalálhatja ennek az okát – Kína és Magyarország kapcsolata elég jó.

A német külügyminiszter szerint a Kínára kivetett szankciók, valamint az uniós parlamenti képviselőket sújtó szankciók után különösen fontos lenne az egységes fellépés Pekinggel szemben.

A két uniós ülés között Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszélt Hszi Csin-ping kínai elnökkel – idézi a kínai külügyminisztérium közleményét a Politico. E szerint a két vezető támogatásáról biztosította egymást, valamint a gazdasági kapcsolatokat méltatták – például a Budapest–Belgrád vasútvonal vonatkozásában.

Az következő egy hétben még egy utolsó kísérletet tesznek az uniós tagországok arra, hogy megegyezzenek a Kínát a hongkongi demokráciába való beavatkozás miatt elítélő nyilatkozat szövegéről. Ha nem sikerül kompromisszumra jutni, akkor Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szerint Magyarország nélkül fogják kiadni a nyilatkozatot.

(Kiemelt kép: Pool/AFP | Jose Coelho)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.