Magyarország is hozzájárult: maradnak az Oroszországot sújtó szankciók

Magyarország hozzájárulásával hat hónappal meghosszabbítják Oroszország gazdaságának bizonyos ágazataira vonatkozó intézkedéseket.

2023. július 20., 14:09

Szerző:

Jelenleg a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára, a kettős felhasználású termékekre, iparra, közlekedésre és luxuscikkekre vonatkozó korláztozásokat 2024. január 31-ig meghosszabbítja az Európai Tanács – a döntésbe Magyarországnak is bele kellett egyeznie, mivel a szankciók meghosszabbításáról konszenzussal dönt a Tanács – tájékoztat a Portfolió

Az Oroszországot sújtó szankciókat először 2014-ben vezették be az ukrajnai helyzet destabilizálása miatt, 2022 óta azonban jelentősen kibővítették ezeket. Többek között a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalára vagy szállításának tilalmára, több bankok kizárására a SWIFT-rendszerből, valamint a Kreml által támogatott dezinformációs csatornák műsorszolgáltatási tevékenységére vetettek ki szankciókat. 

(Kiemelt képünk: A 2021. április 16-án készült archív felvételen a Gazprom orosz energiaipari óriásvállalat logója látható az egyik moszkvai benzinkútnál. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)