Magyarország blokkolja, hogy az EU 500 millió euróval növelje Ukrajna számára a fegyverszállításait

Eddig hat alkalommal járultunk hozzá a támogatás kifizetéséhez. 

2023. január 20., 14:12

Szerző:

Az Euronews brüsszeli diplomácia forrásai szerint Magyarország blokkolja annak az újabb 500 millió eurónak a jóváhagyását, amelyet az Európai Békekeretből Ukrajnának szánt fegyverek vásárlására fordítanának. A hírt először a lengyel RMF24 közölte szintén diplomáciai forrásokra hivatkozva. 

Az Európai Békekeret az uniós költségvetésen kívüli eszköz, amelyet azért hoztak létre 2021-ben, hogy „az Uniót fokozottan képessé tegye a konfliktusok megelőzésére, a béke megteremtésére és a nemzetközi biztonság megerősítésére”, írja a portál. Eddig 3,1 milliárd euró támogatást hagytak jóvá az uniós tagállamai. Diplomáciai források szerint a hetedik, 500 millió eurós részlet kifizetését azonban Magyarország bojkottálja. 

„Egy kis oroszbarát államnak, amely minden szankció alól mentesül, nehéz az egész EU álláspontját diktálnia” – fogalmazott a lengyel lapnak az  egyik diplomáciai forrás. Az ügy kapcsán több diplomata is sokkolónak nevezet a magyar vétót, amely aláássa az EU egységét, és megszegi a korábbi megállapodásokat.

Az Euronews szerint az EU már készül egy vészforgatókönyvvel, amellyel szükség esetén meg lehet kerülni a magyar ellenállást. A Békékeret költségvetését mindig a tagállamok töltik fel, a különböző tagállamok meghatározott arányban járulnak hozzá a kiadásokhoz. Magyarország eddig minden esetben teljesítette ezirányú kötelességeit. 

(Fotó: JOHN THYS / AFP)