Magyarország az utolsó – Törökország is támogatja a svéd NATO-csatlakozást

Néhány F-16-osért cserébe abbahagyják a húzódozást a törökök. Magyarország vajon mit kér cserébe? 

2023. szeptember 26., 14:22

Szerző:

A török parlament készen áll ratifikálni a NATO-bővítést, amennyiben a Joe Biden vezette amerikai adminisztráció megnyitja az utat ahhoz, hogy Törökország F-16-os vadászgépeket vásárolhasson – írja a Reuters nyomán a Privátbankár

Recep Tayyip Erdoğan elnök minderről török újságíróknak beszélt, miközben hazafelé tartott Hegyi-Karabahból. A török vezető elárulta, hogy külügyminisztere, Hakan Fidan tárgyalt amerikai kollégájával, Anthony Blinken tárcavezetővel a kérdésről. Hozzátette, az Egyesült Államok a ratifikációhoz köti a gépvásárlás engedélyezését. Mint mondta, ha ők megtartják az ígéretüket, a mi parlamentünk is ezt fogja tenni.

Azzal, hogy Törökország minden bizonnyal ratifikálni fogja a svéd csatlakozást, a magyar kormány teljesen egyedül maradt a kérdésben. Orbán Viktorék most éppen egy svéd, a többek között a magyar diplomácia helyzetét kritizáló videó miatt kéretik magukat, azonban az indok gyakorlatilag néhány hetente változik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki/NurPhoto/AFP)

11:47

Ügynökmúltját érintő, 2016-ban tett és hamisnak vélt tanúvallomása miatt vádat emeltek Lech Wałęsa, a Szolidaritás független szakszervezet egyik alapítója, Nobel-díjas munkásvezér, későbbi lengyel államfő ellen – mondta el csütörtökön a varsói kerületi ügyészség szóvivője a Rzeczpospolita lengyel napilapnak.

Az Egyesült Királyság forradalmasította az AIDS-tesztelést. Egy új technológiának köszönhetően olcsón és gyorsan ki lehet mutatni a vírust egy egyszerű vérvizsgálat során. A brit egészségügyi szervezet az NHS úgy döntött, hogy kísérleti jelleggel, minden balesetire bekerülő beteget szűrni fognak HIV-re is. Kivétel, ha a páciens külön kéri ennek mellőzését. Sir Elton John is felszólal a brit parlamentben, ahol a program folytatására biztatja a honatyákat.

2023. november 30., 09:42

Több mint öt órán át tartó, mintegy négyezer kilométeres repülőút után megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri szintű tanácskozására Szkopjéba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.