Magyar állampolgárt gyilkolt meg a Hamász

Ilan Weiszt, az 56 éves magyar állampolgárságú férfi holttestét nem találták meg a hatóságok az október 7-ei izraeli terrortámadás után, így eltűntként tartották nyilván.

2024. január 1., 16:01

Szerző:

A Beeri kibuc bejelentette, hogy Ilan Weisz magyar–izraeli férfit, akiről sokáig úgy gondolták, hogy túszként tartja fogva a Hamász, még az október 7-ei mészárlás során megölték a terroristák – írta meg az Index.

A férfi feleségét, az 53 éves Shirit és 18 éves lányát, Nogát Gázában túszul ejtették. Őket november 25-én engedték szabadon a Katar és az Egyesült Államok által közvetített, a Hamász és Izrael közötti ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként.

A Times of Israel című lap a férfi testvérétől megtudta, hogy a család a terrortámadás előtt néhány héttel Magyarországon nyaralt.

(Kiemelt kép: Emberek gyertyákat és cipőket helyeznek el a Duna-parton az Izraelt támogató tüntetésen Budapesten 2023. október 10-én. FERENC ISZA / AFP)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).