Készültségben Svédország: bosszút esküdtek a terrorista csoportok a Korán-égetések miatt

A skandináv ország 2016 óta először emelte a terrorfenyegetettségi szintet az öt fokozat közül a negyedikre, miután a Hezbollah, a szomáliai al-Shabab és az al-Kaida is bosszúra buzdította fel a szimpatizánsait.

2023. augusztus 18., 10:06

Szerző:

Svédország a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget csütörtökön, miután a Korán nyilvános megszentségtelenítése erőszakos tüntetéseket váltott ki muzulmán országokban, és fegyveres csoportok fenyegetéseit vonta maga után – írja az AFP.

A Svéd Biztonsági Szolgálat, az úgynevezett SÄPO, 2016 óta először emelte a terrorfenyegetettségi szintet az öt fokozat közül a negyedikre. A döntés a svéd aggodalmakat tükrözi, miszerint a maroknyi iszlámellenes aktivista idén ismétlődő Korán-égetései miatt a skandináv ország az iszlám szélsőségesek elsődleges célpontja lett.

Ulf Kristersson miniszterelnök szerint már korábban is célponttá váltak a svéd érdekek külföldön, beleértve a múlt hónapban Svédország bagdadi nagykövetségének megrohanását és a múlt héten a bejrúti diplomáciai képviselet elleni támadást.

„Több példa van olyan terrorista csoportokra is, amelyek világszerte arra buzdították szimpatizánsaikat, hogy álljanak bosszút a Korán-égetésekért. Köztük van a libanoni Hezbollah, a szomáliai al-Shabab és az al-Kaida” – mondta Kristersson az igazságügyi miniszterrel, valamint a svéd biztonsági szolgálat és a nemzeti rendőrség vezetőivel tartott közös sajtótájékoztatón.

Svédországot heves bírálatok érik a muszlim országok részéről, amiért lehetővé tette a Korán nyilvános megszentségtelenítését, legtöbbször egy iraki menedékkérő részéről, aki azt állítja, hogy szólásszabadságát az iszlám bírálására használja.

Svédországban nincsenek istenkáromlási törvények és a svéd hatóságok engedélyezték a Korán-égetést a Parlament, az iraki nagykövetség és egy stockholmi mecset előtt. Kristersson többször bírálta a cselekményeket, miközben megjegyezte, hogy azokat Svédország kiterjedt szólásszabadsága védi.

(Kiemelt kép: Iráni tüntetők elégetnek egy svéd zászlót a stockholmi Korán-égetés elleni tiltakozás során Teheránban 2023. január 27-én. Rasmus Paludan svéd-dán szélsőjobboldali politikus felgyújtotta a muszlim szent könyv egy példányát Törökország svéd fővárosi nagykövetsége előtt. Számos muzulmán ország felháborodott a Korán elégetése miatt, amelyet Ulf Kristersson svéd miniszterelnök mélységesen tiszteletlen cselekedetként ítélt el. Fotó: STR/AFP)