Madárinfluenza miatt több százezer baromfit vágtak le Franciaországban

Tavaly 3,5 millió madarat vágtak le.

2021. december 31., 15:14

Szerző:

600-650 ezer tyúkot, kacsát és más baromfit kellett levágni az elmúlt hónapban Franciaországban a madárinfluenza miatt – írja az AFP. 2015 óta a mostani lehet a negyedik nagy járvány az országban – írja a 24.hu.

A mezőgazdasági minisztérium 26, többnyire dél-franciaországi telephelyen, valamint 3 baromfiudvarnál azonosított gócpontot, emellett 15 fertőzött vadmadárról tudnak.

Tavaly a madárinfluenza 500 farmot érintett, az akkori járvány alatt 3,5 millió madarat vágtak le.

A H5N1 Európa-szerte okoz problémákat, tavaly egy hasonló vírus tizedelte az állományokat. Belgiumban és az Egyesült Királyságban is bejelentették a járványt, Csehországban pedig 80 ezer madarat fognak levágni egy olyan farmon, ahol múlt hét óta több mint 100 ezer példány pusztult el a betegség miatt. A madárinfluenza nem csupán a baromfikat érinti, Izraelben a darvak hullanak el tömegesen.

Franciaországban a kormány novemberben arra kötelezte a gazdákat, hogy zárják el a szárnyasokat. Ezzel csökkenthető annak kockázata, hogy a vándormadarak megfertőzzék a baromfikat.

(Kiemelt kép: Illusztráció)

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.