Macron szerint mihamarabb szükség van egy helyreállítási alapra

Emmanuel Macron francia államfő arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy minél hamarabb hozza létre azt a pénzügyi segélyt, amely a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozza.

2021. április 29., 19:07

Szerző:

A francia államfő csütörtökön azt javasolta, hogy akár már a nyáron alapítsák meg az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközt.

„Az Európai Bizottságnak megvan a képessége, hogy hitelt vegyen fel. Remélem, nagyon gyorsan, már a nyáron meg is teszi" – fogalmazott a francia elnök Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

A két ország vezetője az Európai Unió egymást követő soros elnökségeinek prioritásait vitatta meg. Szlovénia júliusban veszi át a tisztséget, 2022 első felében pedig Franciaország tölti be az elnöki posztot.

Emmanuel Macron emlékeztetett rá, hogy Franciaország már benyújtotta a nemzeti tervét az Európai Bizottsághoz. Üdvözölte azt a „történelmi előrelépést", amelyet a 750 milliárd eurós helyreállítási alap jelent a közös adósságfelvétellel. Ebből Franciaország csaknem 40 milliárd eurót használhat fel. Janez Jansa is azt hangsúlyozta, hogy „szükség van a program gyorsabb megvalósítására", s ezért arra kérte az Európai Bizottságot, hogy legyen „rugalmas és gyors".

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: AP)