Macron kormányát bírálta az Európa Tanács

A francia alkotmány 49.3-as cikke lehetővé teszi a törvények parlamenti szavazás nélküli elfogadását. Mindez kérdéseket vet fel a hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatban – adott hangot aggodalmának az Európa Tanács szerdán.

2023. június 14., 16:29

Szerző:

A francia kormány nemrég azért vetette be a 49.3-as cikket, hogy megkerülje a nemzetgyűlést a vitatott nyugdíjreform ügyében.

 Az Európa Tanács szerint a mechanizmus „kérdéseket vet fel a pluralizmus, a hatalommegosztás és a törvényhozás szuverenitásának alapelvével kapcsolatban”. A szervezet egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy a 49.3-as cikk lehetővé teszi egy törvény elfogadását „tartalmának valódi és alapos megvitatása nélkül”.

2022-es megalakulása óta Élisabeth Borne kormánya tizenegy alkalommal élt ezzel a mechanizmussal, például márciusban, amikor 62-ről 64 évre emelte fel a nyugdíjkorhatárt.

A hónapokig tartó utcai megmozdulások után a végrehajtó hatalom végül aktiválta a mechanizmust, mert attól tartott, hogy a nemzetgyűlés – ahol az elnöki tábor csak relatív többséggel bír – elutasítja a törvénytervezetet. Az ellenzék azóta több bizalmatlansági indítványt is benyújtott a kormány ellen a parlament jogainak megsértése miatt, de azok rendre elbuktak.

Az Európa Tanács aláhúzta: „szükség van a parlament és a végrehajtó hatalom közötti hatalmi egyensúly megőrzésére”, és az alkotmány által biztosított mechanizmus „inkább autonóm jogalkotási hatalmat jelent a végrehajtó hatalom kezében”. A 49.3-as cikk aktiválását követően a nemzetgyűlés csak a kormány elleni bizalmatlansági indítvány megszavazásával tudja megbuktatni a törvényt, de ehhez a képviselők abszolút többsége szükséges.

Az Európa Tanács állásfoglalását kidolgozó Velencei Bizottság jelezte: összehasonlító elemzésben veti majd össze azokat a mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik az európai kormányok számára, hogy „beavatkozzanak a tagállamok jogalkotási hatásköreibe”. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács egy 1949-ben alapított regionális nemzetközi szervezet, amelynek 46 tagja van. Fő céljai közé tartozik az alapvető szabadságjogok és az emberi jogok védelme.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatón vesz részt az Európai Unió és az Afrikai Unió csúcstalálkozójának második napján az Európai Tanács épületében Brüsszelben 2022. február 18-án. Fotó: JOHANNA GERON / POOL / AFP)