Macron átadta utódjának az elnöki tisztséget

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön a madridi NATO-csúcstalálkozó helyszínén jelképesen átadta az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Petr Fiala cseh miniszterelnöknek.

2022. június 30., 18:18

Szerző:

A francia államfő elmondta, hogy a csütörtök éjfélkor végződő féléves francia elnökség utolsó erőfeszítései a Bulgária és Észak-Macedónia közötti megállapodás véglegesítésére irányultak, amelynek révén lehetővé válik az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdése Szkopjéval. Meggyőződésem, hogy találtunk egy kompromisszumos megoldást – jelentette ki Macron sajtótájékoztatóján. 

A bolgár kormány szerdán megerősítette, hogy feloldották az Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését akadályozó vétót az ügyben közvetítő Franciaország javaslata alapján. Két éve már csak a bolgár álláspont akadályozta a tárgyalások megindítását nemcsak Szkopjével, de Albániával is. 

A NATO-csúcs végén rendezett ünnepség során Catherine Colonna francia külügyminiszter átadta az uniós marsallbotot utódjának, Jan Lipavskynak. A francia külügyminiszter úgy vélte, hogy Európa erősebb, önállóbb és egységesebb lett a francia elnökség végére. 

A francia elnökség hasznos féléve után még mindig nagyon sok munka áll előttünk – mondta Emmanuel Macron Petr Fiala társaságában. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök, akinek országa 2023. január 1-től lesz soros elnök, szintén részt vett az ünnepségen. 

Pénteken a cseh kormány a litomysli kastélyban fogadja az Európai Bizottság tagjait is a soros elnökség cseréjének jegyében. Párizs után Prága is ígéretet tett arra, hogy Ukrajnát – így a menekültválságot és a háborúban álló ország újjáépítését - helyezi a soros elnökség középpontjába csakúgy, mint az európai energiabiztonságot – emlékeztetett a francia hírügynökség.

(Kiemelt képünk: Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Petr Fiala cseh miniszterelnök találkozója az Elysée-palotában. Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / AFP)

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.