Az esőerdő irtását megszüntetné, az olaj kitermelését megtartaná a brazil elnök

Luiz Ináció Lula da Silva vezetésével kedden kétnapos csúcsra ülnek össze az Amazonas-menti kormányok, hogy az esőerdő megmentésének legfontosabb feladatairól tárgyaljanak.

2023. augusztus 8., 17:17

Szerző:

Az esőerdők tömeges kivágását végleg megállítaná, miközben az olajfúrásokat továbbra is fenntartaná az Amazonas mentén Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök. A 2022-es választásokon az Amazonas irtását korlátlanul engedélyező Jair Bolsonarót váltó Lula eredetileg azt ígérte, erőfeszítéseket tesz a klímaváltozás visszafordítására úgy, hogy mind a fakitermelést mind pedig a fosszilis energiahordozók térségbeli kitermelését megállítja.

A mostani csúcs előtt, amelyen Brazília mellett a többi Amazonas-menti ország: Kolumbia, Peru, Bolívia, Suriname, Guyana, Francia Guiana, Ecuador és Venezuela vesznek részt, azonban minden bizonnyal csak az első pontban érhet el haladást. A Politico összefoglalója szerint Lula már többször célzott rá, az olaj kitermelését az Amazonas-térségében Brazília egyelőre nem akarja leállítani, olyan alternatív energiaforrást ugyanis, ami ennek egészét kiváltaná, még nem találtak.

Így az Amazonas fokozatos, erdőirtás folytán való eltűnésére kocnentrálhat majd, közös álláspont elérésére a csúcson azonban kevés esélye kínálkozik a riport szerint. Lula fő szövetségese a célok elérésében Kolumbia ugyancsak elég frissen megválasztott, baloldali elnöke, Gustavo Petro lehet majd, egyes államok azonban: a népi baloldal által irányított Bolívia és a baloldali diktatúra által vezetett és súlyos gazdasági válsággal szembenéző Venezuela ugyanis semmiféle egyezségre nem mutatkozik hajlandónak az Amazonas-i fakitermelés kérdésében, és a legutóbbi, Glasgow-ki klímacsúcson sem tett erre semmiféle vállalást.

Ezzel szemben az illegális bányászat és a tömeges fakivágás ellen Lula tette eddig a legtöbbet: 2022 júliusához képest 2023 júliusára az amazóniai esőerdő brazíliai területén a fakivágások 66 százalékkal csökkentek.

Az Amazonas kérdésében márpedig a dél-amerikai államoknak azért is áttörést kell elérniük, mert az EU-val kötött Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény fontos része az esőerdők védelmére és fenntarthatóságára szolgáló irányelv. Az unió 2024-től fogva ugyanis betiltaná az olyan termékek bevitelét, amelyet erdőirtással szerzett területeken állítottak elő, avagy termeltek meg.

Lula ugyanakkor az Amazonas-csúcs sikeres levezénylésével bizonyíthat még a 2025-ben esedékes brazíliai klímacsúcs előtt is, az itt esetlegesen elért megegyezés ugyanis egy ottani megegyezéshez képezhet jó alapot.

(Kiemelt kép: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök. Fotó: Mateus Bonomi / AGIF / AGIF via AFP)