Lukasenka figyelmeztet: ne próbálják meg sarokba szorítani Oroszországot

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztette egy interjúban Ukrajnát és a Nyugatot, hogy ne próbálják meg sarokba szorítani Oroszországot, mert nem véletlenül vannak nukleáris fegyverei.

2022. október 14., 19:16

Szerző:

„A legfontosabb, hogy ne szorítsd sarokba a tárgyalópartneredet, pláne az ellenfeledet, vagyis ne menj túl messzire! Ami az atomfegyvereket illeti, minden fegyvert valamilyen céllal gyártottak. Oroszország egyértelműen közölte: Isten ments, hogy Oroszország területét valamilyen támadás érje, mert abban az esetben bármilyen fegyvert bevethet, amelyet szükségesnek tart” – jelentette ki Lukasenka az NBC amerikai tévének adott interjújában, amelyből részleteket közölt pénteken a fehérorosz állami hírügynökség.

Orosz-fehérorosz katonai együttműködés


Lukasenka arról is beszél az interjúban, hogy magasabb terrorkészültségbe helyezte országát a nyugati határa mentén érzékelhető nagyobb feszültség miatt. Utalt arra, hogy ez összefügésben van az orosz-fehérorosz közös katonai egység létrehozásával az Ukrajnával közös határ mentén, amelyet hétfőn jelentett be.

Viktar Tumar, a fehérorosz vezérkari főnök helyettese közölte, hogy a közös katonai egységben részt vevő orosz csapatok egy része a napokban meg is érkezik Fehéroroszország területére. Tumar azt is hangsúlyozta, hogy a katonai egység létrehozása a határvédelem és -őrzés erősítése mellett a határ menti térségben „a katonai tevékenység mérséklését” szolgálja. Az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam regionális katonai csoportja „kizárólag védelmi projekt” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az orosz alakulatok megérkezése után hadgyakorlatot fognak tartani.

Tumar megjegyezte azt is, hogy a NATO-tagállamok az utóbbi években elkezdték felfejleszteni katonai képességeiket Fehéroroszország határain. „Lengyelországban és a balti államokban katonai infrastruktúrát építenek ki, a többi között újabb katonai objektumok létrehozásával határunk közvetlen közelében. A velünk szomszédos régiókban olyan csoportosulásokat hoznak létre, amelyek korszerű támadó fegyverzettel rendelkeznek” – emelte ki az ezredes, hozzátéve, hogy mindez a Fehéroroszország ellen irányuló fenyegetés növekedéséről tanúskodik, ami haladéktalan intézkedéseket követel.

(Kiemelt fotónk: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő. MTI/EPA/Fehérorosz elnöki sajtószolgálat)

16:39

A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.