Ismeretlen okból letartóztattak egy Lukasenka-ellenes ellenzéki vezetőt Fehéroroszországban

Őrizetbe vették szerdán Lukasenka egyik hangos kritikusát, Andrej Dimitrijev fehérorosz ellenzéki vezetőt Minszkben. A letartóztatás okáról még nem nyilatkoztak a fehérorosz hatóságok.

2023. január 12., 17:18

Szerző:

Dimitrijev az ellenzéki Mondd ki az igazságot! párt társelnöke, illetve a 2020-as elcsalt választáson ő indult Aljakszandr Lukasenka, az ország autokrata elnökével szemben. A megbízhatatlan hivatalos adatok szerint a szavazatok 1,2 százalékával a negyedik helyen végzett – írja az Euronews.

Lukasenka az 1944 óta független Fehéroroszország eddigi első és egyetlen elnöke, s miután 2020-ban választási csalással és az ellenzék elnyomásával vívta ki győzelmét, több, mint fél évig tartó tüntetéssorozat kezdődött az országban, amit végül az elnök erőszakkal fojtott el, és azóta is drákói szigorral nyomja el a belföldi politikai ellenzéket. 

Putyin azóta Fehéroroszországot használta kiindulópontként a február végi teljes körű ukrajnai inváziójához, miközben Lukasenko állítólag azóta is fontolgatja, hogy Moszkva oldalán lép be a háborúba. Jogvédő szervezetek szerint Fehéroroszországban megközelítőleg 1500 embert tartanak fogva politikai okok miatt.

(Kiemelt képünk: Andrej Dmitrijev fehérorosz aktivista, politikus és 2020-as miniszterelnökjelölt. Fotó: Wikipedia)