Luhanszkban a nyílt utcán, átlátszó urnákkal tartják a népszavazást

Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja orosz fennhatóság alatt álló területeinek, illetve a Donyecki Népköztársaság Oroszországhoz való csatlakozásáról indított népszavazást Oroszország az elmúlt héten. Luhanszkban a nyílt utcán szavaznak az emberek.

2022. szeptember 25., 09:55

Szerző:

Öt napig tartó népszavazás kezdődött pénteken az ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék orosz ellenőrzés alá került területeinek Oroszországhoz való csatlakozásáról.

Az elmúlt héten elkezdődött az Oroszországhoz való csatlakozásról kiírt népszavazás az oroszok által megszállt területeken. A Donyecki Népköztársaság 450 szavazóhelyiséget nyitott meg a területén, több mint kétszázat Oroszországban. A Luhanszki Népköztársaságban ez az arány 461-201. Zaporizzsja megyében 394 „hazai” és 85 „külső” szavazóhelyiség van: Oroszországban, valamint a többi három, referendumot tartó régióban. Herszon megyében nyolc területi és 198 körzeti választási bizottság alakult, de a helyi lakosok a Krímben, Moszkvában és számos más orosz városban is szavazhatnak.

Luhanszkban a szabadtéren állították fel a szavazó helyiségeket, és a szavazatok átlátszó urnákba kerülnek. A népszavazást a nyugati országok és Törökországok is illegitimnek minősítették. „Elemzők szerint Oroszországnak az a célja a héten bejelentett népszavazásokkal, hogy az utóbbi hetekben elért ukrán katonai sikerek folytatásának elejét vegye. Ha a területeket Oroszország részévé nyilvánítanák, akkor az azok visszafoglalására tett ukrán kísérleteket is Oroszország megtámadásának minősíthetik, és válaszként atomfegyver bevetésével fenyegetőzhetnek” – foglalta össze a hvg.hu.

(Kiemelt képünk: Luhanszk, 2022. szeptember 24.
Emberek voksolnak az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson egy luhanszki szabadtéri szavazóhelyiségben 2022. szeptember 24-én. A referendum szeptember 23-tól 27-ig tart a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja ukrán megyék hovatartozásáról. Fotó: MTI/EPA)