Lövöldözés Jeruzsálem óvárosában, haslövést kapott egy várandós nő

Nyolcan megsebesültek egy lövöldözésben Jeruzsálem óvárosánál vasárnap hajnalban, a támadót elfogták – jelentette az izraeli katonai rádió.

2022. augusztus 14., 08:28

Szerző:

Hajnali fél kettőkor kezdődött a lövöldözés: a Jeruzsálem óvárosa mellett egy megállóban veszteglő autóbusz utasaira és a közeli járókelőkre lőtt rá a támadó, majd elmenekült. Reggel fogták el a közeli arab lakónegyedben, Sziluánban. 

Haslövést kapott egy állapotos nő is. Kórházba szállították, gyermekét császármetszéssel segítették világra; az újszülött állapota súlyos, de stabil, az anyáé életveszélyes. 

Egy hatvan év körüli sebesültet fej- és váll-lövéssel kezelnek a jeruzsálemi Saáré Cedek kórházban, állapota stabil. A többi áldozat ennél könnyebben sérült meg. 

„Azok, akik vesztünket kívánják, megfizetik az árát a civileket ért” támadásnak – írta Twitter-üzenetében Jaír Lapid izraeli kormányfő. „A rendőrség és az izraeli hadsereg azon dolgozik, hogy helyreállítsa a békét (...) a városban” – tette hozzá.

A merénylet egy héttel az Izrael és az Iszlám Dzsihád közötti háromnapos heves gázai harcok után történt, melyben több mint 1000 rakétát lőttek ki izraeli településekre a Gázai övezetből, miközben az izraeli hadsereg légicsapásokat mért az Iszlám Dzsihád terrorszervezet katonai célpontjaira az övezetben. 

A márciusban elkezdődött, majd nyár elejére elcsitult idei terrorhullámban 19-en, többségükben izraeli civilek vesztették életüket. A merénylők többnyire Ciszjordániában élő palesztinok voltak, de három izraeli arab támadóval is végeztek az izraeli biztonságiak.

(Kiemelt képünk: Golyónyom egy buszon a Jeruzsálem óvárosában történt támadás után, 2022. augusztus 14-én. Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP)

15:29

Bár Putyin is beismerte, hogy a részleges mozgósítási rendszerben vannak hibák, Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint az orosz elnök még biztosan nem fog megbukni, és akár több, mint egymillió embert is besorozhat az idei év végéig. 

14:29

Bekérették csütörtökön a török külügyminisztériumba a svéd nagykövetet egy svéd szatirikus televíziós műsor miatt, amelyben a humorista Recep Tayyip Erdogan török elnököt figurázta ki – jelentette az Andolu török hírügynökség csütörtökön.