Lopott Van Gogh festményt állíthatott ki egy detroiti múzeum

Egy brazil műgyűjtő pert indított, egy detroiti múzeum ellen, mert feltűnt rajta egy tőle eltulajdonított Van Gogh festmény. A bírósági meghallgatást január 19-ére tűzték ki.

2023. január 13., 16:05

Szerző:

Egy brazil műgyűjtő, Gustavo Soter felfedezte, hogy egy tulajdonába tartozó Van Gogh festmény is szerepel egy detroiti kiállításon a tudta nélkül, ezért pert indított – írja a The Guardian. Állítása szerint Van Gogh A regényolvasó című olajképét még 2017-ben vásárolta 3,7 millió dollárért, ám rögtön a vásárlás után egy „harmadik fél” ellopta a festményt. A műgyűjtő egészen addig nem is tudta, hol lehet a festmény, amíg nem értesült annak szerepléséről a Detroit Institute of Art tárlatán.

Soter még a kiállítás vége, azaz január 22-e előtt vissza akarja szerezni a képet – még mielőtt az visszakerül ahhoz a „harmadik félhez,” akitől a múzeum kapta. A műgyűjtő becslései szerint a Van Gogh festmény jelenlegi értéke legalább 5 millió dollár lehet. A bírósági meghallgatást január 19-re tűzték ki, a bírói utasításnak megfelelően a múzeum addig nem mozdíthatja el a festményt a jelenlegi helyéről. 

(Kiemelt képünk: Vincent Van Gogh: A regényolvasó című festménye. Forrás: Wikidata)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.