London igazságügy-miniszteri csúcsot hív össze az ukrajnai háborús bűncselekmények miatt

Globális igazságügy-miniszteri értekezletet hívott össze a brit kormány az ukrajnai háborús bűncselekmények kivizsgálásának előmozdítására. A brit igazságügyi tárca szombati tájékoztatása szerint a nagyszabású rendezvényt márciusban tartják Londonban.

2023. január 7., 21:14

Szerző:

A minisztériumi bejelentés szerint az ukrajnai háborús bűncselekmények kivizsgálásának előmozdítására szervezett értekezlet célja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) nyújtott pénzügyi és gyakorlati támogatás növelése, valamint az arra irányuló erőfeszítések összehangolása, hogy a törvényszéknek minden szükséges eszköze meglegyen a vizsgálatok elvégzéséhez és a felelősök elleni büntetőeljárásokhoz.

Dominic Raab brit igazságügy-miniszter, miniszterelnök-helyettes az értekezlet szombati bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az Ukrajnában tevékenykedő orosz fegyveres erőknek tudniuk kell, hogy nem cselekedhetnek büntetlenül. Raab szerint az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete után csaknem egy évvel a nemzetközi közösségnek a lehető legerőteljesebb támogatást kell nyújtania a hágai törvényszék számára, hogy a háborús bűnösöket felelősségre lehessen vonni „a szemünk láttára elkövetett atrocitásokért.”

Már folyik a bizonyítékok gyűjtése

A brit kormány által összehívott nemzetközi miniszteri értekezlet meghirdetett céljai között szerepel az ICC-nek nyújtandó olyan gyakorlati támogatások megfontolása, mint a hadszíntéren elkövetett atrocitásokról szóló információk összegyűjtése és a bizonyítékok megosztása. A szakminiszterek áttekintik azt is, hogy miként lehet az atrocitások elszenvedőit és szemtanúit segíteni tanúvallomásaik megtételében, úgy, hogy ne kelljen ismét átélniük a megrázkódtatásokat.

A brit igazságügy-minisztérium szombati tájékoztatása szerint a visszaszerzett ukrajnai területeken ügyészek bevonásával már folyik az atrocitások és a szexuális erőszakcselekmények bizonyítékainak gyűjtése. A tárca közölte azt is, hogy a brit kormány képzési programot indított ukrán bíróknak, akik a háborús bűncselekmények ügyében induló majdani büntetőeljárásokat vezetik. Ebben a programban jelenleg 30 bíró vesz részt.

A brit kormány eddig hozzávetőleg 400 millió font (178 milliárd forint) gazdasági és humanitárius segélyt nyújtott Ukrajnának, és további 1,25 milliárd font értékű multilaterális hitelcsomag összeállítását tette lehetővé garanciavállalásokkal – áll a londoni igazságügy-minisztérium szombati tájékoztatásában. Nagy-Britannia emellett tavaly 2,3 milliárd font értékben nyújtott katonai segítséget Kijevnek, és kötelezettséget vállalt arra, hogy az idén is fenntartja az Ukrajnának szóló katonai támogatás szintjét.

(Kiemelt képünk: Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes távozik, miután részt vett a heti kabinetülésen a Downing Street 10-ben Londonban, az Egyesült Királyságban 2022. december 13-án. Fotó: Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.