Így úsznák meg a lengyelek az orosz gázfüggőséget

Mármint szó szerint. A folyékony gáz tárolására ugyanis megdupláznák úszó terminál-kapacitásaikat. A csehek és a szlovákok is velük tartanának.

2022. június 6., 16:45

Szerző:

Csehország és Szlovákia növekvő érdeklődése miatt Lengyelország kétszeresére növelné a balti-tengeri Gdanski-öbölbe tervezett úszó cseppfolyósított földgáz, vagyis LNG-terminál kapacitását – közölte héftőn a kelet-lengyelországi Lublinban a lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Anna Moskwa a Három Tenger Kezdeményezés Önkormányzatainak második kongresszusán vett részt Lublinban. A kelet- és közép-európai térség energiabiztonságáról beszélve kulcsfontosságúnak  nevezte az észak-déli gázösszeköttetéseket.

A balti-tengeri Gdanski-öbölben létesítendő, a jelenlegi tervek szerint 2028-tól működő úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminál (FSRU) eredetileg tervezett éves kapacitása hatmilliárd köbméter volt.

A Lengyelország a déli szomszédságában fekvő országok, valamint Ukrajna „növekvő érdeklődése” miatt azonban ezt a kapacitást legalább 12 milliárd köbméterre tervezi bővíteni – jelentette be Moskwa.

Elmondta, hogy a témáról a lengyel kormány folyamatosan egyeztet a cseh és a szlovák partnerekkel.

Az Európai Unió keleti részében fekvő 12 országot tömörítő Három Tenger Kezdeményezés keretében szervezett kétnapos, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és több térségbeli miniszter részvételével rendezett lublini konferencia fókuszában a térségbeli önkormányzati és infrastrukturális együttműködés áll.

Mateusz Morawiecki múlt pénteki prágai látogatása után Petr Fiala cseh kormányfő közölte: a két ország intenzív tárgyalásokat folytat a Stork II nevű lengyel-cseh gázösszeköttetés 2019-ben leállított projektje újraindításáról, valamint a lengyel LNG-kikötők kapacitásának cseh felhasználásáról.

A lengyel-szlovák összeköttetés elindítása már idén nyáron esedékes, akkor helyezik ugyanis üzembe a kétirányú szállítást lehetővé tevő, évi 4,7-5,7 milliárd köbméter kapacitású lengyel-szlovák interkonnektort.

Május elején elkezdte működését a lengyel és litván gázvezeték-hálózatot összekötő, szintén kétirányú, 508 kilométer hosszú, évi 2 milliárd köbméter kapacitású GIPL (Gas Interconnection Poland-Lithuania) vezeték is.

Lengyelország április végétől nem fogad orosz gázt. A Gazprom orosz gázszállító vállalat április 27-től leállította lengyelországi szállításait, mert Varsó nem hajlandó rubelben fizetni értük. A lengyel kormány eredetileg az év végén tervezte a leválást az orosz gázbeszerzésekről, a PGNiG lengyel állami gázszállító ezért 2019-ben nem hosszabbította meg a szerződéseket.

Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy 15 milliárd köbméter, ennek egyharmadát hazai forrásokból elégíti ki. Az orosz gáztól való függetlenedést lehetővé teszi az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgázt Lengyelországba juttató Baltic Pipe-vezeték októberre tervezett üzembe helyezése, valamint a balti-tengeri Swinoujsciében működő, egyebek között katari és amerikai LNG-t fogadó kikötő 2023-ra tervezett bővítése is.

 (Kiemelt kép: Folyékony gázt átalakító terminál a lengyelországi Swinoujscie kikötőjében. Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP)

Tegnap 21:59

Nem szabad megfosztani a nőket jogaiktól a reproduktív jogok területén, az Európai Unió kötelezettséget vállal arra, hogy az emberi jogokat, köztük a nők és a lányok jogait minden körülmények között védelmébe veszi – jelentette ki Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja Strasbourgban hétfőn.