LMBTQ-üzenetekkel graffitizték szét a pozsonyi templomokat

A pozsonyi városházát sem kímélték. 

2021. augusztus 4., 12:57

Szerző:

Vörös színű LMBTQ-jelszavak lepték el Pozsony központját. Eddig ismeretlen elkövetők jelentek meg kedd hajnalban és templomok, kolostorok és a városháza homlokzatára graffitiztek. A helyi konzervatív közösségnél kiverte a biztosítékot, hogy angol nyelven olyan szövegek jelentek meg az épületek falain, mint „Isten transznemű”, „Homoszexuális erő” vagy „Homoszexuális forradalom” – írta a Postoj.sk konzervatív szlovák lap. 

A portál a történésekről először több képet is készített. Azt írták, egyelőre nem tudni, hogy egyszerű vandalizmusról vagy valami tervszerűbb megmozdulásról van-e a szó a háttérben. Simeon Peter Brindzák ferencesrendi barát elmondása szerint a reggeli órákban vették észre a feliratokat, majd hívták a rendőröket.   

„Mi és a hívők közössége is megdöbbentünk a történteken” – mondta. Elárulta azt is, hogy ellenőrizték a videokamerák felvételeit, de nem találtak rajtuk semmit. A történteket a portál a júliusban tartott helyi Szivárványos Pride megmozduláshoz kötötte. A koronavírus miatti korlátozó intézkedések miatt ugyanis 30 kisebb akciót hirdettek meg a szervezők, a főprogramot pedig július 24-én csak online tartották meg.

(Kiemelt kép: Pozsony óvárosa 2020. február 29-én. Fotó:  Beata Zawrzel / NurPhoto/AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.