Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert sürgősséggel vitték ismét kórházba

Ismét kórházban ápolják Lloyd Austin, amerikai védelmi minisztert – jelentette be a Pentagon szóvivője vasárnap.

2024. február 12., 08:42

Szerző:

Pat Ryder közlése szerint a minisztert sürgősséggel vitték a Washington melletti Bethesdában működő Walter Reed Katonai Egészségügyi Központba. Lloyd Austin  hivatali feladatait az újabb kórházi kezelés idején ellátja, az ehhez szükséges minősített kommunikációs rendszereket magánál tartja – tájékoztatott a szóvivő, hozzátéve, hogy a miniszter-helyettes készen áll arra, hogy szükség esetén átvegye a védelmi miniszteri funkcióval járó feladatokat.


A miniszter az eredeti tervek szerint kedden Európába utazott volna az Ukrajna támogatására alakult nemzetközi kontaktcsoport ülésére, valamint a NATO védelmi miniszteri tanácskozására. Pat Ryder szóvivő azt mondta, hogy egyelőre korai megmondani, hogy a miniszter tud-e utazni.
A Pentagon illetékese hangsúlyozta, hogy a miniszter-helyettest, az egyesített vezérkar főnökét, a Fehér Házat, valamint a Kongresszust is értesítették a fejleményekről.


Január elején komoly botrányt váltott ki, hogy akkori kórházi kezelését, amely intenzív osztályon történt, a miniszter 4 napon keresztül titkolta, és a Fehér Ház is csak 3 nappal a kórházba kerülés után szerzett tudomást arról, hogy a védelmi ügyekért felelős kormánytag nem képes feladatának ellátására. Lloyd Austin január végén tért vissza a Pentagonba, amikor közölte vállalja a felelősséget a történtekért.


A védelmi miniszter még decemberben műtéti beavatkozáson esett át, egy daganatos betegséggel összefüggésben, majd január első napján komplikációk miatt szorult sürgősségi ellátásra. Az újabb sürgősségi ellátás okát hivatalosan nem közölték, sajtóértesülések szerint gyulladás lépett fel.

Elismerte a kommunikációs hibát Lloyd Austin a botrány után

Elismerte az amerikai védelmi miniszter, hogy a kórházi ápolásáról nem megfelelően tájékoztatták a közvéleményt. Közleményében azt írta, hogy a tájékoztatás módjáért vállalja a felelősséget, és a jövőben jobb munkát végez majd e téren, ugyanakkor azt is írta, „ez része volt az őt érintő orvosi eljárásnak”. Egyben köszönetet nyilvánított az orvosoknak az ellátásért, és közölte, hogy készül munkájának folytatására, a visszatérésre a Pentagonba.

Sajtóinformációk szerint az ügy megütközést keltett az adminisztráció vezetőinek körében, különösen, mert Joe Biden elnököt is csak csütörtökön délután tájékoztatta nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, miután tudomást szerzett a védelmi miniszter kórházi tartózkodásáról.

A Pentagon titkolózását tiltakozó levélben kifogásolta a védelempolitikával foglalkozó szakújságírókat tömörítő szervezet, a Pentagoni Sajtószövetség (Pentagon Press Association). Azt írták, önmagában a tény, hogy "a miniszter a Walter Reed Központban van, és a Pentagon csak négy nappal később riasztja a közvéleményt, felháborító". Hozzátették: olyan időkben, amikor egyre nagyobb veszély fenyegeti a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonákat, valamint az Egyesült Államok jelentős szerepet játszik az ukrajnai és az izraeli háborúban, különösen fontos, hogy az amerikai közvélemény tisztában legyen első számú védelmi vezetőjének egészségi állapotával és döntéshozatali képességével.

A Pentagon eljárása, Lloyd Austin kórházi kezelésének eltitkolása szembemegy az általánosan bevett tájékoztatási gyakorlattal az amerikai elnökről és a vezető tisztségviselőkről.

A 70 éves Lloyd Austin 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal 2016-ban vonult nyugállományba, és 2021 januárja óta védelmi miniszter Joe Biden elnök kormányában.

(Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency /AFP)

 

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.