Litvánia: meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyának védelmét

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadása és az alapító, Jevgenyij Prigozsin fehéroroszországi száműzetése miatt – közölte vasárnap Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően.

2023. június 26., 07:20

Szerző:

„Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egyes részei tisztázatlan tervekkel és szándékokkal Fehéroroszországban kötnek ki, az csak azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a keleti határaink védelmét”

– jelentette ki a litván elnök.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy a legutóbbi fejlemények nemcsak a Fehéroroszországgal határos Litvániára, hanem az egész NATO-ra hatással lesznek. Közölte, hogy a balti ország fokozni fogja hírszerzési tevékenységét, hogy további adatokat gyűjtsenek Fehéroroszország politikai és biztonságpolitikai viszonyairól.

Nauseda héfőn fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Vilniusban. A találkozó a július 11-12-i NATO-csúcs előkészítésére szolgál. Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszter társaságában részt vesz majd a Greifsturm 2023 fedőnevű hadgyakorlaton is a fehérorosz határhoz közeli Pabradéban.

(Kiemelt képünkön: Egy férfi egy táblát tart a kezében, amelyen az áll: Ki a következő? Lettország? Litvánia? Ausztria? Moldova? Észtország? Lengyelország Szlovákia?, miközben tüntetők tiltakoznak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) téli konferenciájának helyszínéül szolgáló bécsi Hofburg-palota előtt 2023. február 23-án. Fotó: Alex HALADA/AFP)