Alkoholt se lehet bevinni az orosz exklávéba, Moszkva és Minszk közös fellépéssel fenyeget

Litvánia kiterjesztette a Kalinyingrád felé irányuló kereskedelmi korlátozásokat. 

2022. július 11., 15:39

Szerző:

Litvánia hétfőn kiterjesztette a területén keresztül Oroszország balti exklávéja, Kalinyingrád felé irányuló kereskedelemre vonatkozó korlátozásokat, mivel Moszkva ellen újabb, korábban már bejelentett európai uniós szankciók léptek hatályba. Oroszország és Fehéroroszország közös válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

A hétfő reggeltől tiltott további áruk közé tartozik a beton, a fa, az alkohol és az alkoholalapú ipari vegyi anyagok

– közölte a litván vámhatóság szóvivője. 

Oroszország pénteken figyelmeztette Litvániát és az Európai Uniót, hogy „kemény intézkedéseket” hozhat ellenük, ha „az elkövetkező napokban” nem indul újra egyes áruk tranzitja Kalinyingrádba és Kalinyingrádból. 

A Kreml hétfőn azt közölte, az orosz és a fehérorosz elnök közös intézkedéseken is munkálkodik, hogy ellensúlyozza Litvánia „jogellenes” tilalmi rendelkezéseit.

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka telefonbeszélgetésük során „kiemelték a Litvánia által bevezetett jogellenes szankciók okozta helyzetet (...), és ezzel összefüggésben megvitatták a lehetséges közös intézkedéseket”

– derült ki a Kreml közleményéből. 

Kalinyingrád a NATO és az Európai Unió tagállamaival, Litvániával és Lengyelországgal határos, és a legtöbb áru tekintetében a Litvánián keresztül vezető vasútra és közútra támaszkodik. A tengerparti területre június 17-e óta szárazföldön Oroszországból jóval kevesebb áru érkezik az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett uniós szankciók következtében. 

Elsősorban a humanitárius vagy alapvető fontosságú kategóriába tartozó áruk, például az élelmiszerek, mentesülnek a szankciók alól.

A kalinyingrádi régió hatóságai hétfőn az Oroszország és a balti államok közötti áruforgalom teljes betiltására szólítottak fel, kivéve a tranzitforgalmat. Ezt a terület kormányzója, Anton Alihanov jelentette be Telegram-csatornáján. A régiós vezető úgy véli, hogy ez segíteni fogja a tengeri fuvarozókat, és munkát ad az uniós szankciók által súlyosan érintett kalinyingrádi kikötőknek.

A kormányzó hozzátette: hatóságaik kitartanak azon álláspontjuk mellett, hogy az új uniós korlátozások elvileg nem vonatkoznak a tranzitra. Számítanak az orosz külügyminisztérium erőfeszítéseire a kérdés megoldása érdekében.

A kalinyingrádi határtól eltekintve Litvániának nincs határa Oroszországgal. Ugyanakkor 680 kilométeres határa van Fehéroroszországgal, amely a Kreml első számú szövetségese.

A Kalinyingrád elszigetelése körüli vita aggodalmakat kelt a nemzetközi közösségben az Oroszországgal szembeni súlyos konfrontáció lehetősége miatt, és próbára teszi Európa eltökéltségét is a szankciók érvényesítésében.

Uniós tisztviselők Németország támogatásával június végén kompromisszumos megoldást kerestek erre a helyzetre, de – a Reuters hírügynökség értesülése szerint – éppen Litvánia fogalmazott meg fenntartásokat azzal kapcsolatban, hogy engedményt tegyenek Moszkvának.

(Kiemelt képünk: A kalinyingrádi teherpályaudvar, Oroszország. Fotó: Mihail Golenkov / Szputnyik / AFP)