Levelet írtak Trumpnak, hogy vonja kérdőre Orbánt a demokrácia lerombolásáért

2019. május 11., 07:49

Szerző:

Nyílt levélben szólítja fel Donald Trump amerikai elnököt a szenátus négy teki télyes tagja, hogy az Orbán Viktorral tartandó május 13-i washingtoni találkozóján vonja kérdőre a magyar miniszterelnököt a demokratikus intézményrendszer leépítése miatt - írja a 444.

Fotó: Jonathan Ernst/Reuters

A levél - amelyet a külügyi bizottság republikánus elnöke, James E. Risch és a párt 2016-os elnökjelöltje, Marco Rubio közösen írt két rangidős demokratával, Robert Menendezzel és Jeanne Shaheennel - felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor alatt a magyar választási rendszer egyre kisebb teret ad a versenynek, az igazságszolgáltatás pedig egyre inkább állami befolyás alá került. „A szabadság, a joguralom és a kormányzás minősége gyakorlatilag minden mutató szerint hanyatlik” - idéz a levél a nemzetközi jogvédő szervezeteket, de a négy szenátor emlékeztet a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti megjelenésére és arra is, hogy Magyarország NATO-tagként túlságosan közel került  közel Vlagyimir Putyin Oroszországához. A levél 1956 és 1989 méltatásával zárul, kérve Donald Trumpot, hogy maradjon hű a demokratikus értékekhez akkor is, amikor Orbán Viktorral találkozik.

Bár 2016 júliusában Orbán Viktor volt az első vezető európai politikus, aki támogatásáról biztosította az akkor még csak elnökjelölt Donald Trumpot, a május 13-i találkozó az első alkalom, hogy kétoldalú tárgyalásra aza amerikaia elnökkel.