Letette hivatali esküjét az új spanyol kormány

Letette hivatali esküjét az új spanyol kormány kedden Madridban.

2023. november 21., 14:54

Szerző:

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Sumar, több kisebb baloldali pártot tömörítő formáció koalíciós kabinetjének 22 tagja VI. Fülöp király és a közjogi méltóságok jelenlétében tett esküt az alkotmányra az után, hogy kinevezésük megjelent a spanyol állami közlönyben (BOE). Azoknál a tárcáknál, ahol változik a miniszter személye, vagy a minisztérium felelősségi köre, a nap folyamán lezajlik a feladatok átadás-átvételi ceremóniája. Pedro Sánchez miniszterelnök harmadik kormánya alakuló ülését szerdán tartja.


Az új kabinet a gazdaság területén a kontinuitást képviseli, és prioritást élveznek a szociális ügyek, a lakhatás, valamint a fiatalok érvényesülése. Utóbbi két terület önálló minisztériumot is kap. A 230 intézkedést tartalmazó koalíciós kormányprogramban szerepel a többi közt a foglalkoztatás növelése, a munkanélküliség mérséklése, a heti munkaidő csökkentése 2,5 órával, a lakhatási támogatások és a szociális bérlakások számának növelése. Továbbá a közegészségügyi szolgáltatások és juttatások portfóliójának bővítése, valamint a várólisták rövidítése. 

Pedro Sánchez a miniszterelnök-választáskor elmondott parlamenti beszédében a múlt héten elkötelezte magát Palesztina elismerése mellett önálló államként, amit a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett. Azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt, de hangsúlyozta azt is, hogy ugyanakkor Spanyolország „Izraellel van” az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában. Pedro Sánchez első hivatalos külföldi útja csütörtökön Izraelbe és a palesztin területekre vezet Alexander de Croo belga miniszterelnökkel, az Európai Unió jelenlegi és következő soros elnökségét betöltő országok kormányfőiként.

Spanyolországban hetek óta tartanak folyamatosan tüntetéseket amiatt, hogy a PSOE megállapodott a spanyol parlament két katalán függetlenségi pártjával a katalán szeparatistáknak amnesztiát biztosító törvény benyújtásáról cserébe azért, hogy támogassák Pedro Sánchez miniszterelnökké választását. Hétfő este mintegy ezren gyűltek össze a szocialista párt madridi székházánál, a rendőrség egy embert vett őrizetbe engedetlenség és hatóság elleni erőszak miatt.

(Kiemelt képünkön: A La Moncloa által 2023. november 20-án készített és közzétett kéziratos fényképen Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök az új kormánya összetételét bemutató sajtótájékoztatón a madridi La Moncloa palotában. Spanyolország szocialista miniszterelnöke, Pedro Sanchez, akit a múlt héten eskettek fel újabb ciklusra, ma bemutatta új kabinetjét, amelyben miniszterei többsége megmarad posztján. Annak ellenére, hogy az 51 éves politikus a kabinet karcsúsítását ígérte, a miniszteri posztok számát 22-ben tartotta. Fotó: Jose Manuel ALVAREZ / LA MONCLOA / AFP)