Letartóztatták a volt terrorizmusellenes főnököt

A kazah Nemzetbiztonsági Bizottság, a szovjet KGB utódja, a kémelhárításért, a határőrszolgálatért és a terrorellenes tevékenységért felelős.

2022. január 8., 16:16

Szerző:

A kazahsztáni kémelhárítás és terrorizmusellenes ügynökség volt vezetőjét letartóztatták. A vád a kormány megdöntésének kísérlete, és az erőszakos tüntetések vezénylése, amelynek résztvevőit az elnök, külföldről támogatott terroristáknak tulajdonított  – írja az AP.

Karim Maszimov letartóztatását szombaton jelentette be a Nemzetbiztonsági Bizottság, amelyet Maszimov vezetett, amíg Kassim-Jomart Tokajev elnök a héten le nem váltotta.

A hatóságok szerint a biztonsági erők 26 tüntetőt öltek meg az e heti zavargásokban, és 18 rendfenntartó rendőr halt meg. Több mint 4400 embert tartóztattak le - közölte szombaton a belügyminisztérium.

A tüntetések a közép-ázsiai országban a legelterjedtebbek voltak azóta, hogy Kazahsztán 1991-ben függetlenné vált a Szovjetuniótól. A zavargások az ország nyugati részén kezdődtek, a gépjárművek üzemanyagaként széles körben használt cseppfolyósított gáz árának meredek emelkedése elleni tiltakozásként. A tiltakozások átterjedtek az ország legnagyobb városára, Almatyra, ahol a tüntetők kormányzati épületeket foglaltak el és gyújtottak fel.

Tokajev kérésére a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete, a hat volt szovjet állam Oroszország vezette katonai szövetsége engedélyezte, hogy mintegy 2500, többségében orosz katonát küldjenek Kazahsztánba békefenntartóként.

Az erő egy része a fővárosban, Nur-Sultanban őrzi a kormányzati létesítményeket, ami lehetővé tette, hogy a kazahsztáni rendvédelmi szervek erőinek egy részét felszabadítsák és átcsoportosítsák őket Almatiba, hogy részt vegyenek a terrorellenes műveletben

– áll Tokajev hivatalának közleményében.

Tokajev pénteken közölte, hogy felhatalmazta a biztonsági erőket, hogy a zavargásokban részt vevőket agyonlőjék. Szombaton nem érkezett azonnali jelentés arról, hogy Almatiban zavargások lennének. Aktau városában a rendőrség feloszlatott egy tüntetést és őrizetbe vett embereket, míg Kizilordában szórványos lövéseket hallottak - jelentette a Sputnik orosz hírügynökség.

Nem közöltek részleteket arról, hogy Maszimov, a biztonsági ügynökség volt vezetője állítólag mit tett, ami kormánybuktatási kísérletnek minősül. A Nemzetbiztonsági Bizottság, a szovjet KGB utódja, a kémelhárításért, a határőrszolgálatért és a terrorellenes tevékenységért felelős.

Bár a tüntetések az LPG árának év eleji közel megduplázódása elleni tiltakozásként kezdődtek, elterjedésük, és heves erőszakosságuk azt jelzi, hogy széles körű elégedetlenséget tükröznek a több mint 30 éve ugyanazon párt által vezetett egykori szovjet köztársaságban.

Sok tüntető azt kiabálta, hogy „Öreg ember kifelé”, utalva ezzel Nurszultan Nazarbajevre, aki Kazahsztán függetlenné válásától kezdve egészen 2019-es lemondásáig volt elnök, és Tokajevet kérte fel utódjául.

Nazarbajev, aki az „ebasy”, vagyis a nemzet vezetője címet kapta, a nemzetbiztonsági tanács vezetőjeként jelentős hatalmat tartott meg. Tokajev azonban az e heti zavargások közepette eltávolította őt a tanács éléről, valószínűleg a tüntetők megnyugtatására tett engedményre törekedve.

Nazarbajev láthatatlan maradt a káosz alatt, de szombaton a szóvivője azt mondta, hogy Nazarbajev a fővárosban van, és „mindenkit arra szólít fel, hogy gyűljön össze Kazahsztán elnöke körül, hogy leküzdjék a jelenlegi kihívásokat és biztosítsák országuk integritását”.

(Kiemelt képünk: Egy rendőr őrizetbe vesz egy férfit a kazahsztáni Almatiban, a Baitursynov utcán. Tömeges tiltakozó akciók és zavargások zajlottak Kazahsztánban a cseppfolyósított gáz árának emelkedése miatt. Kassim-Jomart Tokajev kazah elnök január 19-ig rendkívüli állapotot rendelt el az ország területén. Fotó: Vaszilij Kresztyjaninov / Szputnyik / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.