Leszerepeltek a kormánypártok, előrehozták a spanyol parlamenti választásokat

Előrehozott parlamenti választásokat jelentett be július 23-ára Pedro Sánchez miniszterelnök hétfőn Madridban.

2023. május 29., 12:40

Szerző:

A spanyol kormányfő, Pedro Sánchez a vasárnapi helyhatósági választások eredményére hivatkozott a döntés indoklásakor, amelyen az országot koalícióban kormányzó pártok, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében. Az előrehozott parlamenti választásokat július 23-ára tűzte ki. 

A parlamenti választásokat eredetileg december végén rendezték volna, Spanyolország uniós elnökségének végén.
„Mint miniszterelnök, és mint a szocialista párt főtitkára, első személyben vállalom a felelősséget az eredményekért. Úgy gondolom, hogy erre választ kell adni, a népakaratnak alávetve demokratikus mandátumunkat” – hangsúlyozta Pedro Sánchez rendkívüli televíziós beszédében.

A miniszterelnök szól arról, hogy Spanyolország épp túljutóban van a koronavírus-járványból és az ukrajnai háborúból eredő válságon, „világos növekedési út” előtt áll, a kormány pedig a ciklus ezen szakaszában már elérte a négy évvel ezelőtt ígért reformokat, ráadásul júliustól betölti az Európai Unió elnöki posztját. Szavai szerint mindezek miatt szükséges, hogy a választók tisztázzák, milyen politikát várnak a nemzet kormányától, és mely politikai erőknek kell ezt irányítani.

Mint mondta, VI. Fülöp spanyol királyt reggel tájékoztatta arról, hogy a nap folyamán soron kívüli kormányülésen elfogadják a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választások kiírásáról szóló döntés. A parlamenti választásokat eredetileg december végén rendezték volna, Spanyolország uniós elnökségének végén.

(Kiemelt képünkön: Pedro Sanchez. Fotó: BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP.)