Lesújtó adatok láttak napvilágot a kazah tüntetés halálos áldozatainak számáról

Többen haltak meg, mint amennyiről korábban beszámoltak. 

2022. január 16., 16:13

Szerző:

Kazahsztán egyik vezető rendfenntartó tisztviselője szombaton közölte, hogy az országot ebben a hónapban megrázó erőszakos tüntetések során 225 ember halt meg, ami jóval több, mint a korábban bejelentett szám – számolt be róla az Euronews

Szerik Szalabajev, a főügyészség bűnügyi szolgálatának vezetője elmondta, hogy 19 katona van a halottak között, és több mint 4300 ember sérült meg - mondta.

A korábbi hivatalos halálos áldozatok száma 164 volt.

A tüntetések január 2-án kezdődtek, az üzemanyagárak meredek emelkedése ellen. A tüntetések gyorsan elterjedtek országszerte, általános tiltakozássá szélesedtek az ország tekintélyelvű kormánya ellen, és néhány napon belül erőszakba torkolltak, különösen az ország legnagyobb városában, Almatiban. A tüntetők megrohamozták és felgyújtották a kormány épületeit.

Kaszim-Jomart Tokajev elnök kérésére az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés értelmében több mint 2000 fős, többnyire orosz katonából álló erőt küldött békefenntartóként. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy csapatai hazatértek, de nem volt világos, hogy a szövetség más országainak erői maradtak-e Kazahsztánban.

(Kiemelt képünk: A tüntetők összecsapnak a kazah biztonsági erőkkel egy tüntetésen az ország legnagyobb városában, Almatiban. Fotó: Alexander PLATONOV / AFPTV / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.