Lesújtó adatok láttak napvilágot a kazah tüntetés halálos áldozatainak számáról

Többen haltak meg, mint amennyiről korábban beszámoltak. 

2022. január 16., 16:13

Szerző:

Kazahsztán egyik vezető rendfenntartó tisztviselője szombaton közölte, hogy az országot ebben a hónapban megrázó erőszakos tüntetések során 225 ember halt meg, ami jóval több, mint a korábban bejelentett szám – számolt be róla az Euronews

Szerik Szalabajev, a főügyészség bűnügyi szolgálatának vezetője elmondta, hogy 19 katona van a halottak között, és több mint 4300 ember sérült meg - mondta.

A korábbi hivatalos halálos áldozatok száma 164 volt.

A tüntetések január 2-án kezdődtek, az üzemanyagárak meredek emelkedése ellen. A tüntetések gyorsan elterjedtek országszerte, általános tiltakozássá szélesedtek az ország tekintélyelvű kormánya ellen, és néhány napon belül erőszakba torkolltak, különösen az ország legnagyobb városában, Almatiban. A tüntetők megrohamozták és felgyújtották a kormány épületeit.

Kaszim-Jomart Tokajev elnök kérésére az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés értelmében több mint 2000 fős, többnyire orosz katonából álló erőt küldött békefenntartóként. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy csapatai hazatértek, de nem volt világos, hogy a szövetség más országainak erői maradtak-e Kazahsztánban.

(Kiemelt képünk: A tüntetők összecsapnak a kazah biztonsági erőkkel egy tüntetésen az ország legnagyobb városában, Almatiban. Fotó: Alexander PLATONOV / AFPTV / AFP)

Tegnap 21:34

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

Tegnap 21:22

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.