Nyilvános a nagy vitát kiváltó lengyel óriásreptér partnercégének a neve

Jelentős számú európai és ázsiai jelentkező közül a francia Vinci Airports és az ausztrál IFM befektetési alap konzorciumát választotta stratégiai partneréül a leendő lengyel óriásreptér, a Centralny Port Komunikacyjny (CPK).

2023. október 25., 07:47

Szerző:

A tavaly óta zajló stratégiai befektetői pályázaton a konzorcium által benyújtott ajánlat bizonyult a legkedvezőbbnek a tervezett lengyel óriásreptér kivitelezéséhez – tudta meg az airportal.hu a lengyel CPK Lotnisko vállalattól.

A pályázaton nyertes befektető hozzájárul a repülőtér megépítéséhez szükséges tőke biztosításához a kisebbségi részesedése mértékéig, valamint tapasztalataival és tudásával támogatja a beruházás megvalósítását, átadása után pedig a repülőtér üzemeltetése lesz a feladata.

Az új repülőtér és multimodális közlekedési csomópont megépítéséhez szükséges finanszírozás 60 százalékát kötvények és bankok konzorciumától  felvett hitelek formájában biztosítja a lengyel államkincstár, 40 százalék érkezne a CPK Lotnisko részvényeit vásárló befektetőktől.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy a várható Lengyelországi kormányváltás milyen hatással lehet az óriásberuházás jövőjét illetően. A projekt ugyanis eddig is komoly politikai és társadalmi vitákat váltott ki – írja a portál.

Hozzáteszik: a francia Vinci Airports a budapesti repülőtér állami kivásárlása kapcsán is szóba került a hírekben, kisebbségi szakmai befektetőként, ám egyelőre részvételüket nem erősítették meg hivatalosan.

(Kiemelt kép: a lengyelországi Centralny Port Komunikacyjny óriásreptér tervének látképe. Forrás: cpk.pl)