Lengyelország lemondta az izraeli miniszter útját a holokausztvita miatt

2018. február 5., 22:14

Szerző:

A két ország között egyre inkább elfajuló holokausztvitában Lengyelország visszavonta Naftali Bennett izraeli oktatási miniszter meghívását – írja a Jerusalem Post. A tárcavezető szerdán fejet hajtott volna a varsói gettófelkelés emlékműve előtt, és találkozott volna holokauszttúlélőkkel, illetve a kollégájával, Jaroslaw Gowin lengyel oktatási miniszterrel és miniszterelnök-helyettessel is. Mindez meghiúsult, hétfőn Joanna Kopcińska lengyel kormányszóvivő bejelentette, hogy az látogatást törölték.

Naftali Bennett
Fotó: AP/Abir Sultan

Izrael és Lengyelország viszonyát napok óta feszélyezi az a törvényjavaslat, amely akár három év börtönnel is sújtaná azokat, akik a nyilvánosság előtt a „lengyel haláltábor” kifejezést használják a megszálló náci Németország által a II. világháborúban fenntartott megsemmisítő táborokkal kapcsolatban. Bár ezt Izrael történelemhamisításnak tartja, Mateusz Maroviecki lengyel miniszterelnök kormánya ragaszkodik ahhoz, hogy a törvényjavaslat csak azt mondaná ki, hogy a lengyelek nem felelősek a holokausztért. „Elismerem, hogy voltak lengyel bűnözők, akik zsidókat gyilkoltak meg a holokauszt idején, de ők nem voltak többségben. A holokausztnak mi is az áldozatai vagyunk, és azt állítani, hogy lengyel haláltáborok működtek, egyszerűen bűn. (...) Lehet, hogy provokatívan hangzik, de a 150 ezer túlélő zsidó többsége, ha nem mindegyike egy-egy lengyel család segítségével vészelte át ezt a korszakot” – hangoztatta a miniszterelnök hétfőn izraeli újságírók előtt.  Mateusz Maroviecki maga is zsidó származású, az egyik nagynénje az izraeli Herclijában él.

Érveinek mindazonáltal Izraelben kevéssé hisznek. Történelemhamisításnak maga Benjamin Netanjáhú miniszterelnök nevezte a törvényjavaslatot, oktatási tárca vezetőjeként pedig Naftali Bennett, a jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője most azt mondta, megtiszteltetésnek veszi, hogy Lengyelország lemondta a varsói útját. „A megsemmisítő táborokat valóban németek építették és tartották fenn, de rengeteg lengyel vett részt 200 ezer zsidó üldözésében, elárulásában és meggyilkolásában. (...) A lengyel zsidók vérének a jajkiáltásai hallatszanak a földből, és nincs törvény, amely elhallgattathatná őket” – mondta a miniszter.

A varsói törvényhozás alsóháza, a szejm január 26-án – a holokauszt emléknapja előtt egy nappal –, a szenátus a múlt csütörtökön fogadta el a törvényjavaslatot. (Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő pártjának, a hatalmon lévő szélsőjobboldali Jog és Igazságosságnak a szejmben és a szenátusban is többsége van.) Ahhoz hogy jogerőre emelkedjen, már csak Andrzej Duda államfő aláírására van szükség, ez az aláírás pedig a szivárgó hírek szerint puszta formalitás lesz majd.