Amerikai szolidaritási gesztus, avagy jelzés Putyinnak

Lengyelország keleti részén telepítik az újonnan érkező amerikai katonákat.

2022. február 3., 13:08

Szerző:

Lengyelország keleti részén fog állomásozni a csapaterősítés keretében az országba érkező újabb 1700 amerikai katona – jelentette be Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke.

Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki miniszterelnök és az illetékes miniszterek szerda este a BBN székhelyén az orosz-ukrán konfliktusról és a lengyel-amerikai katonai együttműködésről tárgyaltak. A tanácskozást követően Soloch elmondta: az újabb amerikai katonák telepítésének technikai részleteiről még egyeztet a lengyel és az amerikai védelmi tárca, konkrét elhelyezésükről rövidesen tájékoztatást adnak.

„Az amerikai katonákat több, keleti határainkhoz közelebb eső helyszínre telepítik”

– tette hozzá. John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerdai sajtóértekezletén bejelentette: Washington átmeneti jelleggel mintegy

  • 2000 katonát küld az Észak-Karolina állambeli Fort Bragg támaszpontról Lengyelországba és Németországba,
  • ezenkívül a Németországban állomásozó úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül 1000 katonát vezényel át Romániába.
  • Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter később a Lengyelországra vonatkozó adatokat úgy pontosította, hogy 1700 amerikai katonáról van szó.

Washington döntését üdvözölte szerda délután Andrzej Duda és Mateusz Morawiecki is. A lengyel kormányfő a Facebookon az „amerikai szolidaritás gesztusának és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szóló jelzésnek és figyelmeztetésnek” nevezte a katonai jelenlét növelését.

(Kiemelt kép: A fegyveres erők a lengyelországi Kuznica közelében 2022. január 27-én. Fotó: NurPhoto via AFP)

 

 

2023. március 25., 11:41

Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője szerint az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték árulni ingatlanjaikat, és szervezik családtagjaik kimenekítését.