Lemondott Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke

2017. november 21., 17:47

Szerző:

Távozik a hatalomból Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke – jelentette be Hararéban Jacob Mudenda parlamenti szóvivő. A törvényhozás éppen a 93 éves államfő ellen elindítandó alkotmányos vádeljárásról tartott vitát, amikor a bejelentés érkezett. Hírére a képviselők üdvrivalgásban törtek ki, az utcákat pedig ünneplő zimbabweiek árasztották el. 

 

Robert Mugabe az egyedüli elnök volt, akit Zimbabwe ismerhetett a dél-afrikai ország eddigi, 37 éves függetlensége alatt. Azután, hogy a hadsereg a múlt szerdán puccsot hajtott végre ellene, és őrizetbe vette, először nem volt hajlandó lemondani, és állítólag csak azután döntött így, hogy garantálták ő és a családja biztonságát, valamint azt is, hogy megtarthatja a vagyonát. Lemondásától függetlenül az alkotmányos vádeljárást elindították ellene.

A zimbabwei államfő abba az utódlási harcba bukott bele, amely pártjában, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Frontban (ZANU-PF) tört ki a függetlenségi harcot vezető generáció képviselői és az elnöki feleség, Grace Mugabe vezette G40-frakció között. A hadsereg a függetlenségi harc vezéralakjainak az oldalán avatkozott be a konfliktusba.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.