Lemondhatnak a németek a nagycsaládos ünneplésről

Szilveszterkor pedig maximum a TV-ben nézhetik majd a tűzijátékot az emberek. 

2021. december 21., 20:55

Szerző:

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt – jelentették be kedden Berlinben.

A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, de kizárólag akkor, ha beolttatták magukat vagy átestek a fertőzésen.

Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy csak a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak.

Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak. Az omikron miatt egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad rendezni.

Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés, és nem szabad tűzijátékokat árusítani. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják

– ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis ismét össze kell fogni és védekezni kell, mivel „fenyeget az ötödik hullám”, a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd.

(Kiemelt kép: Berlin, Németország, 12.21. - Az emberek a karácsonyi és újévi Covid-19 intézkedések betartásával 2021. december 21-én. Fotó: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency via AFP)

 

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.