Lemondott a parancsnok

Közös megegyezéssel.

2022. január 23., 07:52

Szerző:

Benyújtotta lemondását Kay-Achim Schönbach, a német haditengerészet parancsnoka az ukrajnai válsággal és Oroszországgal kapcsolatban tett ellentmondásos kijelentései miatt, jelentette be szombat este a berlini védelmi minisztérium. 

Schönbach pénteki indiai látogatása során beszélt arról, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök tiszteletet érdemel. A haditengerészet parancsnoka szerint Oroszországra elsősorban a Kína jelentette fenyegetéssel szemben van szüksége. Elmondta, hívő katolikusként fontosnak tartja, hogy Oroszország keresztény ország,

„bár Putyin maga ateista, de az nem számít.”

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Schönbach úgy vélte, a Krím félszigetet Ukrajna már soha nem fogja visszaszerezni, és „nonszensznek" nevezte, hogy Oroszország ukrán területet akarna kisajátítani. A német védelmi tárca élesen elhatárolódott Schönbach kijelentéseitől, és közölte: a haditengerészet parancsnokát „saját kérésére" felmentették hivatalából. Schönbach a Twitteren azt írta, „meggondolatlanul" beszélt, kijelentéseivel „nyilvánvalóan hibázott".

Az eset miatt Kijevben bekérették Németország nagykövetét. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter jelezte: „Németország minapi kijelentései nem felelnek meg a két ország közötti viszony szintjének.”

(Kiemelt kép: BERND WUSTNECK / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.