Lelkileg is kicsinált a koronavírus

WHO: mentális sebek, elszigetelődés, depresszió.

2021. július 22., 07:46

Szerző:

Világszerte komoly hatással van a mentális egészségre a koronavírus-járvány. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtök virradóra közzétett jelentése szerint a fertőzések és a fertőzéstől való félelemek mentális sebeket okoztak, csakúgy mint a járvány terjedésének megfékezésére elrendelt karanténok, de az is, hogy sokan önkéntesen vállalták az elszigetelődést.

Mindezt tovább súlyosbítják a munkanélküliséggel, a pénzügyi helyzettel és a társadalmi kiközösítéssel kapcsolatos aggodalmak. A dokumentum kiemeli, hogy ez a mentális egészség általános romlásához vezethet.

„Az Európában élő emberek a szó szoros értelmében megtörnek a Covid-19 és következményei nyomása alatt” – hangsúlyozta Hans Kluge, a WHO európai igazgatója.

Mint mondta, a pandémia lehetőséget kínál az államoknak arra, hogy fontolóra vegyék, miként tudnak hozzájárulni az emberek lelki egészségének megőrzéséhez a szükséges reformok elvégzésével. Kijelentette, mindez elengedhetetlen, hogy jobbá és erősebbé tegyük önmagunkat. Hozzátette, hogy a mentális egészséget alapvető emberi jogként kellene kezelni.

(Kiemelt kép illusztráció, Fotó: Shutterstock)