Lekevertek egy pofont Macron francia elnöknek

Az országos turnét tartó Macron odalépett a kordon mögött álló emberekhez, egyikük úgy tett, mintha kezet akarna fogni az elnökkel, de hirtelen pofon vágta.

2021. június 8., 21:39

Szerző:

Az esetről felvétel is készült, amelyet megosztottak a BBC oldalán is.

Az elnöki hivatal egy szűkszavú közleményben annyit írt, hogy megpróbálták megütni az államfőt, de ez nem tántorította el őt látogatása folytatásától. Macron azért érkezett a városba, hogy diákokkal és vendéglősökkel beszélgessen arról, milyen visszatérni a megszokott kerékvágásba a koronavírus-járvány után. A helyi média szerint az államfő üdvözölni akarta a tőle kordonnal elválasztott helyieket, ezért a tömeg felé vette az irányt. Kezet akart fogni egy khakizöld pólós, lófarkat viselő, sötét szakállú férfival, aki azonban arcul ütötte az elnököt. 

A támadó azt kiáltotta: Le Macroniával. A férfi személyazonosságáról és indítékáról egyelőre semmit sem tudni. Macron két testőre a földre szorította a férfit, miközben egy harmadik eltávolította közeléből az elnököt. Az esettel kapcsolatban két embert vettek őrizetbe – számolt be a BFM francia tévécsatorna és az RMC rádióadó.

Jean Castex francia miniszterelnök a demokrácia elleni támadásnak nevezte az incidenst. A történteket az összes francia párt elítélte. Marine Le Pen, a radikális jobboldal vezetője – aki Macron legfőbb ellenfeleként beszél magáról – hangsúlyozta: egy demokráciában megengedhetetlenek az ilyen incidensek. Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali pártelnök is szolidaritásáról biztosította az államfőt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy inzultálták Macront: 2016-ban – még gazdasági miniszterként – tojással dobálták meg radikális baloldali szakszervezeti tagok egy munkaügyi reformok miatt indított sztrájk során. Két évvel később a kormányellenes sárgamellényes tüntetők kifütyülték és kellemetlen kérdésekkel bombázták az elnököt.

(Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatót tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői második napi tanácskozásának végén Brüsszelben, 2021. május 25-én. MTI/EPA/AFP | John Thys)