Lekapcsolt a hűtőrendszer egy japán atomlétesítményben

A vállalat szerint a hiba nem jelent veszélyt a környezetre.

2022. július 3., 20:25

Szerző:

A Japán északi részén, Aomori prefektúrában található nukleáris üzemanyag-feldolgozó üzem üzemeltetője szerint a rendkívül radioaktív hulladékfolyadék hűtőrendszere szombaton mintegy nyolc órára leállt – írja a Napi.hu.

A Japan Nuclear Fuel Limited vasárnap jelentette, hogy több mint 8 órára leállt a hűtőrendszer a Rokkaso faluban lévő telephelyén. A vállalat szerint a hiba nem jelent veszélyt a környezetre.

Az üzemeltető szerint az egyik radioaktív hulladékot tároló tartálynál volt probléma a hűtéssel. Az üzemeltető szerint szombat este 7 óra körül a hűtővíz szintjének csökkenését tapasztalta. A vizsgálat során kiderült, hogy egy keringető vízvezetékrendszer szelepét valamiért elzárták.

A cég szerint a hulladékfolyadék hőmérséklete rövid időre 32 fokra emelkedett a szokásos 24 fokról. Állítása szerint nem szivárgott ki radioaktív anyag.

Közölték, hogy vasárnap hajnali 2 óra 26 perckor hivatalosan megerősítette, hogy a hűtőfunkció leállt, ami magyarázatot ad arra, hogy miért egy nappal a probléma bekövetkezése után jelentette be a problémát – írja az NHK hírügynökség.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock.com)