Lehetnek Ukrajnában választások, egy feltétellel

Háború alatt elvileg nem lehetnek választások Ukrajnában, de megváltoztatja a törvényt Zelenszkij, ha anyagilag és logisztikailag is hozzájárulnak a nyugati országok.

2023. augusztus 28., 12:16

Szerző:

„Szeretnék választást tartani, de nem fogom a fegyverekre szánt pénzt erre költeni. Ezt az ukrán törvények is előírják. De ha adtok anyagi támogatást és a parlament is megérti, hogy miért van erre szükség, akkor gyorsan megváltoztatjuk a törvényt” – idézi az ukrán elnököt a portfolio.hu. Zelenszkij Lindsey Graham amerikai szenátor szavaira reagálva mondta ezt, aki azt kérte Ukrajnától, hogy a háború ellenére is tartsák meg a 2024-ben esedékes elnökválasztást.

Zelenszkij elnök arról is beszélt, hogy az anyagi támogatás mellett szükség van a nyugati eszközök logisztikai támogatására is, például abban, hogy megszervezzék az ukrán menekültek szavazási mechanizmusait, illetve ellenőrizzék a frontvonalakhoz közeli szavazóhelyek törvényes és hiteles működését.

(Kiemelt képünkön: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2022. március 21-én készített és közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Fotó: STR / UKRÁN ELNÖKI SAJTÓSZOLGÁLAT / AFP)