Légitámadással reagált a hadsereg egy tüntetésre, sok a halott

Legalább harmincan meghaltak Mianmar középső részén, miután a hadsereg légitámadást hajtott végre egy ellenzéki esemény résztvevői ellen – derült ki helyi sajtóértesülésekből.

2023. április 11., 14:12

Szerző:

A BBC mianmari kiadása, a Radio Free Asia (RFA) és az Irrawaddy hírportál szagaingi lakosok beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy akár ötvenen is életüket veszíthették a támadásban, köztük sok civil. 

A juntával harcoló Népvédelmi Erők (PDF) egyik tagja azt mondta:

vadászgépek tüzet nyitottak egy ceremónia résztvevőire, akik a PDF helyi irodájának megnyitójára gyűltek össze. Hozzátette: egyelőre nem tudni pontosan, hányan halhattak meg. 
A hadsereg korábban is több támadást hajtott végre a térségben, amelyek szintén számos civil áldozatot követeltek. A hasonló incidensek rendszerint nagy nemzetközi felzúdulást keltenek. A junta azt állítja, hogy az országot destabilizálni igyekvő terroristák ellen harcol. 

Nyugati országok korábban büntetőintézkedésekkel sújtották a mianmari katonai vezetést azzal a céllal, hogy minimálisra szorítsák le bevételi forrásait és hozzáférését katonai felszerelésekhez. 

A hadsereg 2021 februárjában vette át ismét a hatalmat Mianmarban, de két évvel a puccs után még nem sikerült megszereznie az ellenőrzést az ország jelentős területein. A katonaság folytatja a harcot az etnikai fegyveres csoportokkal a határtérségekben, valamint a nemrégiben alakult PDF-fel az ország többi részén. 

Az államcsíny óta ezrek vesztették életüket, és mintegy 1,4 millióan váltak földönfutóvá. 

Az ENSZ adatai szerint a népesség egyharmada humanitárius segítségre szorul Mianmarban.

(Kiemelt képünk illusztráció. A mianmari légierő vadászrepülőgépei részt vesznek a 78. fegyveres erők napjának megünneplésére rendezett bemutatón Nepjidában 2023. március 27-én. Fotó: STR / AFP)

2023. május 29., 17:09

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.