Legalább tizenheten haltak meg a kolumbiai véres zavargásokban

Kolumbiában legkevesebb tizenhét ember vesztette életét, több mint nyolcszáz pedig megsérült a kormány által tervezett adóreform elleni tüntetések során az elmúlt napokban.

2021. május 3., 21:07

Szerző:

Az országos demonstrációk április 28-án kezdődtek. Bár többnyire békések voltak a megmozdulások, több száz épületet, bankautomatákat és tömegközlekedési eszközöket is megrongáltak.

Iván Duque kolumbiai elnök vasárnap bejelentette, hogy visszavonja a széles tömegek által bírált adóreformot, de hétfőn ennek ellenére is folytatódtak a tüntetések a fővárosban.

Diego Molano védelmi miniszter arról számolt be, hogy az erőszakcselekményeket a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező marxista milícia, és a szintén szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű gerillaszervezetből távozott csoportok hajtották végre.

A kormány a koronavírus-járvány miatti költségvetési hiány csökkentése érdekében akarja átalakítani az adórendszert. Egyebek mellett mérsékelni akarta az adókedvezményeket, növelni bizonyos csoportok személyi jövedelemadóját, s el akarta törölni egyes árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét. Az új adóreform azonban széles körben tüntetéseket váltott ki, amelyek véres zavargásokká fajultak.

(Kiemelt képünk: MTI/EPA | Juan Zarama)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.