Legalább tízen meghaltak egy ecuadori börtönlázadásban

Legalább tíz halottja van annak a börtönlázadásnak, amely az ecuadori főváros, Quito El Inca nevű büntetés-végrehajtási intézetében tört ki – közölte a börtön igazgatósága helyi idő szerint pénteken.

2022. november 19., 10:12

Szerző:

A zavargás azután tört ki, hogy az egyik bűnszervezet befolyásos főnökét másik intézetbe helyezték át. A kiérkező rendőrök és katonák igyekeztek visszavenni az irányítást a fogvatartottak fölött.

A dél-amerikai országban, túlnyomórészt a börtönök zsúfoltsága miatt, nem szokatlanok a börtönlázadások: év eleje óta megközelítőleg 400 ember vesztette életét ehhez hasonló zavargásokban.

A bő másfél évvel ezelőtt megválasztott elnök, Guillermo Lasso eddigi hivatali ideje alatt már az ötödik alkalommal cserélte le a börtönrendszer vezetőjét a fogházakban uralkodó áldatlan körülmények miatt. A börtönlázadások sokszor annak következtében törnek ki, hogy bűnszervezetek megpróbálják átvenni az irányítást a létesítmények fölött.

(Kiemelt kép: biztonsági erők a quitói Pichincha 1 börtönben 2022. november 18-án. Fotó: SNAI / AFP)

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.