Lapszemlénk a világból - The New York Times: Elrettentő példa Magyarország

2020. március 6., 08:36

Szerző:

Ismét Magyarország szolgál az egyik elrettentő példaként az amerikai sajtóban annak illusztrálására, hova vezethet, ha szabadjára engedik a jogállamot eltorzító autokratikus törekvéseket. Ezúttal Javier Corrales, az Amherst College politikatudósa ír erről a New York Timesban.

A szerző úgy véli, az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége alatt megindult ugyan abba az irányba, hogy a jogot a különvélemények módszeres elnyomására használhassák fel, de ennek az útnak még csak az elején tart. Hogy ide eljussunk, ahhoz több kell, mint egy nagyszájú elnök és egy felhatalmazást adó kormányzó párt – írja, és megjegyzi: Magyarországon például

Orbán Viktornak úgy sikerült kiharcolnia az autokratikus legalizmus állapotát, hogy felülvizsgálta az alkotmányt, megváltoztatta a parlamenti választási szabályokat, ellenőrzés alá vonta az egész bürokráciát, aláásta a regionális és helyi önkormányzatok autonómiáját, és imponáló győzelmeket aratott a szavazófülkékben.

Corrales azt nevezi autokratikus legalizmusnak, amikor a végrehajtó hatalomnak a jogi pártatlanság elleni támadása azzal az eredménnyel jár, hogy a joggal vissza lehet élni a végrehajtó hatalom vezetőjének és az ő annak szövetségeseinek a megvédése érdekében. A demokrácia ilyetén hanyatlásának szerinte vannak kitapintható jelei az Egyesült Államokban, ahol a Republikánus Párt megmutatta, hogy nem hajlandó megfékezni az elnök legrosszabb törekvéseit. Trumpnak tehát már rendelkezésére áll a jogszerűség pajzsát jelentő kormányzó párt. Megkezdődött az a folyamat is, amelynek során pártszerűen elkötelezett bírákkal töltik fel az igazságszolgáltatást. Ezt követi az a lépés, amikor beavatkoznak a konkrét ítéletekbe, és az ilyen törekvésre is szolgáltatott már példát az utóbbi időben az amerikai elnök.

Az Európai Parlament ülése - Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A New York Times szerzője nem csupán Magyarországot említi példaként az autokratikus legalizmus tekintetében. Megírja azt is:

Vlagyimir Putyin orosz államfő például a korrupcióellenes kampányokat arra használja, hogy őrizetbe vétesse azokat a bírálóit, akik őt korrupcióval vádolják.

Recep Tayyip Erdogan török elnök megválasztott polgármestereket távolított el, terrorizmussal vádolva őket. Februárban pedig a lengyel kormányzó párt olyan jogszabályt fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a politikusok megbírságoljanak és elbocsássanak olyan bírákat, akiknek az ítéleteit magukra nézve károsnak tekintik.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung interjút közöl a belga Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyi biztosával, aki azt mondja, valódi párbeszédre törekszik a jogállamiság kérdésében. Felhívja a figyelmet arra, hogy a brüsszeli Bizottság már most is igyekszik minden, rendelkezésére álló eszközzel fellépni a jogállamisági normák súlyos megsértése ellen, így például az Európai Bíróság elé visz egyes ügyeket. A jövőben azonban „közelebbről meg fogják vizsgálni” a jogállamiság helyzetét minden egyes uniós tagállamban, és erről idén szeptemberben, most első ízben, jelentést is nyilvánosságra hoznak majd – teszi hozzá. Reynders az interjúban különösen a jogállamiság lengyelországi helyzetét illetően ad hangot aggodalmainak.

A müncheni Süddeutsche Zeitung beszámol arról, hogy

Magyarország újabb pofonra számíthat az Európai Bíróság részéről, ezúttal a felsőoktatási törvény ügyében, amelyet 2017-ben módosítottak a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem, a CEU elleni fellépés jegyében.

A tegnap ismertetett főtanácsnoki szakvélemény, amelynek nyomán hasonló tartalmú ítélet várható néhány héten belül, igazat ad az Európai Bizottságnak, amely a legmagasabb uniós ítélkező fórumhoz fordult a törvénymódosítás miatt. A vitatott módosítás előírja, hogy a külföldi egyetemeknek, ha Magyarországon működni akarnak, akkor az anyaországban is oktatási tevékenységet kell kifejteniük, és a magyarországi tevékenységhez szerződéses megállapodásra van szükség az egyetem anyaországával. A lap hozzáteszi: a bírálók szerint a törvénnyel Orbán Viktor jobboldali nacionalista kormánya el kívánta üldözni a CEU-t, amely aztán 2018 végén be is jelentette, hogy Budapestről átköltözik Bécsbe. A cikk hangsúlyozza, hogy az Európai Bíróság ítéletei általában tükrözik az előzetes jogi szakvélemény kialakítására felkért főtanáncsnok álláspontját.

 

2022. augusztus 19., 15:20

Hamarosan szabadlábra helyezhetik azt az indonéz férfit, akit 2012-ben húsz év börtönbüntetésre ítéltek, amiért tíz évvel korábban 202 civil, köztük 88 ausztrál állampolgár halálát okozta Balin egy tömeggyilkossággal, amikor általa készített pokolgépeket robbantottak fel két szórakozóhelyen. Umar Patek börtönbüntetésének csökkentéséről Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök számolt be pénteken.

2022. augusztus 19., 14:11

Fóka tört be új-zélandi Mount Maunganui közösségben élő Ross család házába, traumatizálta a macskát, majd elterült a kanapén. 

2022. augusztus 19., 09:59

A BBC arról írt, Moszkva visszautasította a Zaporizzsja közelében álló, hatalmas atomerőmű demilitarizálását, így a reaktorok között továbbra is hadijárművek cikáznak, azok közvetlen közelében pedig lőszert tartanak. Az oroszok szerint ők csak vigyáznak a létesítményre, nehogy az ukrán hadsereg odalőjön, mivel szerintük éppen Kijev készül pénteken erre.