Laktanyává alakították az atomerőművet, fogva tartják a dolgozókat

Az oroszok katonai bázissá alakították át a zaporizzsjai atomerőművet.

2022. augusztus 12., 08:05

Szerző:

Nincsenek könnyű helyzetben azok az ukránok, akik a zaporizzsjai atomerőműben dolgoznak, ugyanis fegyveres orosz katonák tartják őket fogva – írja a BBC alapján a Hvg.hu.

A portál a létesítmény két, név nélkül nyilatkozó munkatársára hivatkozik, akik sms-ben osztottak meg részleteket arról, milyen most a katonai bázissá tett erőmű helyszíne.

Túszok lettek a dolgozók

A dolgozók rövid válaszaikban egyrészt megosztották, hogy az oroszok kikapcsolták az internetet, és csak orosz SIM-kártyákat használhatnak. Az üzenetekben többször is megemlítették, hogy a személyzet tagjai az oroszok túszai, emiatt megfélemlítve élnek.

A dolgozók szerint az orosz katonák az erőmű tetejét és egyéb részeit bázisokká, laktanyává alakították, és sok szemetet hagynak.

Az egyik forrás azt is állította, hogy a közelben zajló harcok miatt a munkanapjai rendkívül stresszesek.

Aszódi Attila, a BME Természettudományi Karának dékánja szerint veszélyes helyzet alakult ki a zaporizzsjai létesítménynél, de olyan mennyiségű sugárzás semmiképpen sem szökhet ki a reaktorokból, ami Magyarországon lakosságvédelmi intézkedéseket tenne szükségessé.

(Kiemelt kép: Az Enerhodar területén található zaporizzsjai atomerőmű 2022. április 27-én. Fotó: Ed JONES / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.