Törökországi kurd menekülteket fogtak el a lengyel Tátrában

Törökországi kurd menekültek 14 fős csoportját tartóztatták fel a hatóságok a lengyel Tátrában, a Chocholowi-völgyben, a felnőttekkel gyalogló gyermekek orvosi segítségre szorultak – közölte hétfőn a helyi rendőrség.

2023. október 16., 17:15

Szerző:

Roman Wieczorek, Zakopane rendőrségének szóvivője a sajtónak elmondta: a török útlevéllel rendelkező kurdok elmondásuk szerint kilenc napja gyalogoltak Lengyelország felé, vasárnapra virradóan keltek át a Tátrán a zöldhatáron keresztül.

A csoportot lakossági bejelentés alapján tartóztatta fel a rendőrség. A három férfi, két nő és kilenc, 5-15 év közötti gyermek kimerült volt, átázott – mondta el Wieczorek. A rendőrök elsősegélyben részesítették, és étellel, száraz ruhával látták el őket, a legkisebb gyermeket életveszélyes állapotban a zakopanei kórházba szállították.

A segítségnyújtásba Zakopanéban tartózkodó turisták is bekapcsolódtak. A csoportot átadták a lengyel határőrségnek, amely vizsgálja az illegális határátlépés körülményeit.

A Szlovákia irányából növekvő migrációs nyomás miatt Lengyelország múlt héten november 2-ig meghosszabbította a szigorított ellenőrzést a közös határon. Ennek keretében kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogos átkelőre korlátozták a határforgalmat. Tilos a gyaloglás is a határon átvezető hegyi turistaösvényeken.

(Kiemelt kép illusztráció: iráni kurd gyerekek szüleik kíséretében a Pir-e-Shalyar szertartás keretében élelmiszert gyűjtenek. Fotó: Wenager / Közel-Kelet képek az AFP-n keresztül)