Külön kell gyűjteni az élelmiszerhulladékot januártól

Örülhetnek a környezetvédők.

2021. december 9., 12:50

Szerző:

Az élelmiszer-pazarlás problémája Kalifornia legújabb klímakihívása. A banánhéj, a csirkecsontok, a maradék zöldségek nem kerülhetnek a kaliforniai szemetesekbe a januártól életbe lépő új, kötelező lakossági élelmiszer-újrahasznosítási program szerint – tudósít az MTI.  Az Egyesült Államokban egyébként az élelmiszerek 40 százaléka a kukában végzi.

Az intézkedés segítségével a legnépesebb, 40 milliós lakosú amerikai államban meg akarják szabadítani a hulladéklerakókat az olyan élelmiszer-hulladéktól, mely lebomlásával károsítja a légkört. Amikor az élelemmaradékok és más szerves anyagok lebomlanak, metánt bocsátanak ki. Ez az üvegházhatású gáz jóval károsabb rövid távon, mint a fosszilis üzemanyagokból származó szén-dioxid.Ennek elkerülésére Kaliforniában komposzttá vagy energiává alakítják a lakossági élelmiszerhulladékot. Kalifornia ezzel a második amerikai állam lesz Vermont után, ott tavaly vezettek be hasonló programot.
 

Az embereket arra kérik, hogy az ilyen hulladékot külön gyűjtsék az erre rendszeresített kukákban. Az önkormányzatok ezt követően komposztot vagy biogázt készítenek belőle.

„Ez a legnagyobb, szemétre vonatkozó változás a szelektív hulladékgyűjtés 1980-as évekbeli bevezetése óta”

– mondta Rachel Wagoner, az újrahasznosítással foglalkozó kaliforniai minisztérium vezetője. Hozzátette: ez a legkönnyebb és leggyorsabb dolog, melyet minden egyes ember megtehet a klímaváltozás mérséklése érdekében.
    
A kaliforniai törvény előírja, hogy 2025-re az államnak a 2014-es szinthez képest 75 százalékkal, azaz körülbelül 23 millió tonnáról 5,7 millió tonnára kell csökkentenie a hulladéklerakókban található szerves hulladék mennyiségét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unplash)

21:34

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfélszáz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.

21:22

Oroszország ukrajnai inváziója a harmadik világháború kezdete lehet, ezért a szabad világ megőrzésének legjobb útja a Nyugat számára, ha vereséget mér Vlagyimir Putyin orosz elnök erőire – jelentette ki kedden Soros György üzletember a davosi Világgazdasági Fórumon.