Kövér László átlépte a vörös vonalat – mondta az ukrán külügyminiszter

Kuleba szerint elfogadhatatlan nyilatkozatot tett Kövér László, ugyanakkor az ukránok látják a magyar-kormány segítőkészségét és bíznak benne, hogy megváltoztatják az orosz energiaszállításokról kialakított álláspontjukat.

2022. június 16., 14:38

Szerző:

„Vannak vörös vonalak, amelyeket nem lehet átlépni, ezek közé tartoznak a személyeknek címzett sértések. Amit például Kövér László parlamenti elnök mondott néhány nappal ezelőtt, az teljes mértékben elfogadhatatlan a nemzetek közötti kommunikációban” – nyilatkozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a hvg-nek.

A miniszter az orosz-ukrán háborúhoz való magyar hozzáállást három szempont mentén értékelte:

  1. Köszönetet mondott a magyar kormánynak azért a humanitárius segítségért, amit Ukrajnának és az onnan menekülőknek nyújt, valamint kiemelte, hogy az Orbán-kormány láthatóan elkötelezett a segítség folytatása mellett.
  2. Szerinte energetikai területen véleménykülönbség van a két ország között, de mint mondta „Magyarország az EU tagja, nem pedig Ukrajna”. Hozzátette: nem érti, miért kéne Kirill pártiárkát kihagyni a szankciókból. Továbbá bíznak benne, hogy Magyarország a kompenzációkért cserébe felülvizsgálja az energiaszállításokkal kapcsolatos szankciók ügyében elfoglalt álláspontját.
  3. A magyar állami tisztségviselőktől érkező sértő, érzéketlen nyilatkozatokat elfogadhatatlannak minősítette, szerinte ezek semmilyen körülmények között nem vállalhatók.

Az interjúban Ukrajna  EU-csatlakozási kérelméről is szó esett. Kuleba nem számít gyorsított eljárásra, minden az általános szabályok szerint történik. Számukra, mint kifejtette, a tagjelöltség azt jelentené, hogy Ukrajna végleg lehorgonyzott Európában. A NATO-tagság bár továbbra is része az alkotmányuknak és változatlanul céljuk, jelenleg a NATO-ban nincs előrelépés a csatlakozás felé.

Kuleba a kárpátaljai magyarok helyzetének kapcsán arról beszélt, hogy minden ukrán állampolgárra ukrajnaiként tekintenek nemzetiségi hátterétől függetlenül, amit az is bizonyít, hogy magyar nemzetiségű katonák is harcolnak Ukrajna védelméért.

„Biztos vagyok abban, hogy az ukránok és a magyar származású ukrán állampolgárok közti nézeteltérésekről szóló hírek túloznak, én nem is tudok semmiféle komoly incidensről”

– közölte az ukrán külügyminiszter hozzátéve, hogy nagyra értékelik az összes Ukrajnában élő nemzetiséget.

(Kiemelt kép: Dmitro Kuleba. Fotó: Talha Yavuz / Anadolu Agency via AFP)

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.