Legalább ketten meghaltak és 40 ház részben összedőlt a pénteki heves viharok miatt

Heves viharok és esőzések sújtották Kubát pénteken a térségen átvonuló Agatha hurrikán kíséretében, a zord időjárásnak két halálos áldozata van – közölték a kubai katasztrófavédelmi hatóságok.

2022. június 4., 06:37

Szerző:

A szigetország nyugati és középső részében meghaladta a 200 millimétert a lehullott eső mennyisége – közölte a kubai meteorológiai intézet.

A viharok Havannát is elérték, ahol egy 69 éves férfi meghalt egy összedőlő házban, egy másik pedig megsérült. Nem messze a fővárostól még egy halálos áldozatot hagyott maga után a szél és az eső, a nyugati Pinar del Río tartományban pedig eltűnt egy ember.

Havannában 40 ház részben összedőlt, 2500 embernek el kellett hagynia otthonát. A térségben 50 ezer ember ideiglenesen áramszolgáltatás nélkül maradt.

Kubában még szombatra is jelentős esőket jeleznek előre, és a vihar a hétvégén várhatóan eléri az egyesült államokbeli Floridát is.

Az Agatha hurrikán a hét elején tíznél több emberéletet követelt Mexikóban, de a hét második felére vesztett erejéből.

(Kiemelt kép: Egy férfi Havanna egyik elárasztott utcáján 2022. június 3-án. Fotó: YAMIL LAGE / AFP)

Tegnap 20:20

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön „rejtett mozgósításról" beszélt.

Tegnap 20:05

Törökország újból megvétózhatja a finn és a svéd NATO-csatlakozást, amennyiben a két ország nem teljesíti a háromoldalú megállapodásban rögzített vállalásait - közölte a török elnök az észak-atlanti szövetség madridi csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatóján.

Tegnap 19:51

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.